Nieuws

Nieuwe regeling voor begrazen dijken

dijken
Schapen op een Friese zeedijk

Schapenhouders kunnen dijken blijven gebruiken voor begrazing. Ze moeten dan wel in de zogeheten Gecombineerde Opgave die dijken apart opgeven.

Dit heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekendgemaakt. Op de site van RVO staat uitleg over de nieuwe regels.

Vorige zomer kwamen dijkbedrijven in de problemen. De veehouders gingen er vanuit dat ze de dijken als landbouwgrond mochten opvoeren in de Gecombineerde Opgave maar dat was niet zo omdat de boeren het beschikkingsrecht niet bleken te hebben. Toen is een tijdelijke afspraak gemaakt zodat de dijken nog gebruikt konden worden.

De afgelopen maanden hebben LTO-Nederland en RVO intensief overlegd en hebben ze besloten dat veehouders vanaf 1 maart aanstaande de dijken apart in de Gecombineerde Opgave kunnen opvoeren en ze dan met vastgelegde mestnormen mogen gebruiken.

LTO had liever gezien dat de regeling alleen voor zeedijken gelden omdat daarvan goede kadastrale kaarten bestaan. Voor rivierdijken zou dat volgens LTO zeer lastig zijn.

LTO waarschuwt ook dat bij NVWA-controles komend jaar veehouders toch problemen kunnen krijgen omdat de NVWA nog geen juridische regels voor de nieuwe afspraken zou hebben gemaakt. Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep Schapenhouderij, adviseert op zo’n moment direct contact op te nemen met haar organisatie.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!