Nieuws

Nieuwe regeling voor begrazen dijken

dijken
Schapen op een Friese zeedijk

Schapenhouders kunnen dijken blijven gebruiken voor begrazing. Ze moeten dan wel in de zogeheten Gecombineerde Opgave die dijken apart opgeven.

Dit heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekendgemaakt. Op de site van RVO staat uitleg over de nieuwe regels.

Vorige zomer kwamen dijkbedrijven in de problemen. De veehouders gingen er vanuit dat ze de dijken als landbouwgrond mochten opvoeren in de Gecombineerde Opgave maar dat was niet zo omdat de boeren het beschikkingsrecht niet bleken te hebben. Toen is een tijdelijke afspraak gemaakt zodat de dijken nog gebruikt konden worden.

De afgelopen maanden hebben LTO-Nederland en RVO intensief overlegd en hebben ze besloten dat veehouders vanaf 1 maart aanstaande de dijken apart in de Gecombineerde Opgave kunnen opvoeren en ze dan met vastgelegde mestnormen mogen gebruiken.

LTO had liever gezien dat de regeling alleen voor zeedijken gelden omdat daarvan goede kadastrale kaarten bestaan. Voor rivierdijken zou dat volgens LTO zeer lastig zijn.

LTO waarschuwt ook dat bij NVWA-controles komend jaar veehouders toch problemen kunnen krijgen omdat de NVWA nog geen juridische regels voor de nieuwe afspraken zou hebben gemaakt. Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep Schapenhouderij, adviseert op zo’n moment direct contact op te nemen met haar organisatie.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.