Nieuws
wolf

Het ministerie van Landbouw is niet van plan de jacht op wolven toe te staan. Dat laat ze de Tweede Kamer weten na vragen over wolven die schapen doden.

In haar antwoorden aan de Tweede Kamer zegt demissionair minister Carola Schouten dat preventie het beste werkt tegen wolven. Ze noemt subsidieregelingen voor het inzetten van preventieve middelen, het geven van informatie en voorlichtingsactiviteiten, het tijdelijke uitlenen van wolfwerende rasters en de inzet van wolvenconsulenten en preventieteams het beste.

De VVD vraagt de minister of ze ook iets voelt voor het afschieten van wolven, zoals de afgelopen 13 jaar acht keer in Duitsland is gebeurd. Schouten ziet vooralsnog daarvoor geen aanleiding in ons land. Afschot van een of enkele wolven heeft vrijwel geen of helemaal geen effect, zo schrijft de minister. Ze zegt dat er ook geen onderzoekgegevens zijn waaruit blijkt dat afschieten van wolven zorgt voor minder aanvallen op vee.

De minister begrijpt dat veehouders bezorgd zijn. “We moeten vooral leren samenleven met de wolf en tegelijk manieren ontwikkelen om gehouden dieren te beschermen. Het komende jaar zal daarom worden ingezet op meer voorlichting en communicatie over de wolf in Nederland en over preventiemethoden”, zo schrijft ze.

Intussen slaan wolven steeds meer toe bij schapenhouders. De afgelopen dagen zijn er meldingen uit Zeeland, West-Brabant, Friesland, Drenthe, Limburg en het zuiden van Noord-Brabant. Het gaat zeer waarschijnlijk om wolven, al moet dat nog wel met DNA-onderzoek worden bevestigd.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Ministerie voelt niets voor jacht op wolven

  1. MG.Siepman. schreef:

    Dit is toch echt dierenmishandeling. Zijn er mensen die dit minder erg vinden als ritueel slachten? Carola heeft zelf geen schapen?

  2. J.P. schreef:

    Dag, hebben de preventiespecialisten al een keer uitgerekend wat preventieve maatregelen kosten? Heb 6 koppels van 50 schapen. Per koppel 2 honden aanschaf, 1250 euro per hond en die haal je natuurlijk niet bij een broodfokker! Wordt 7500 euro ex onderhoud/dierenartskosten, hondenstront in het land, hooi en kuil. Kun je overigens 2 roedels samenvoegen? Afrastering 150 hoog met de daarbij behorende palen en mega stroomklokken. Het extra werk dat het vergt i.p.v. 2 stroomdraden. Voor mij 9000 meter aan netten wordt 180 netten is 36.000 euro, tel uit je winst! Ex palen en schrikdraadklokken. Alternatief 2 draadjes en palen 1500 euro. Praktisch en financieel niet uitvoerbaar. Ga met uw beide voeten op de grond staan, ontwaak uit uw droom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!