Nieuws
wolf
(foto: Robert Vlieghuis)

Minister Carola Schouten van Landbouw vindt dat Nederlanders opnieuw moeten leren leven met wolven. Ze gaat daarover communiceren, ook over schadepreventie.

Dit schrijft de minister in antwoorden (pdf.) op vragen van Tweede Kamerlid Maurits von Martels van het CDA. Naar aanleiding van de fikse schade onder schapen in Brabant wil hij weten wanneer het ministerie ingrijpt tegen wolven.

Schouten verwijst naar het Interprovinciaal Wolvenplan waarin staat dat het ‘bevoegd gezag’ alleen kan ingrijpen als een wolf goed beschermd vee aanvalt en als de openbare veiligheid in het geding komt.

Op de vraag of Nederland een geschikt leefgebied is voor wolven antwoordt de minister dat het dier, als het op eigen kracht hier komt, zich moet kunnen vestigen. Dat is een Europese verplichting.

Het ministerie laat weten dat wolven slechts kort natuur bedreigen en dat snel weer balans ontstaat. Afschieten om de natuur te beschermen is daarom voor het ministerie geen optie.

De minister van Landbouw overlegt veel met de provincies die het wolvenbeleid in ons land uitvoeren.

Eerder liet Schouten weten dat ze vindt dat schapen beter beschermd moeten worden tegen wolven.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

2 reacties op “Ministerie: ‘Leer leven met de wolf’

  1. Boudewijn schreef:

    Ook een vorm van landjepik. Alles buiten de afrastering gewoon natura2000 gebied verklaren. Niet de provincies, maar in Brussel moet de wolf op de agenda. Annie weet wel raad.

  2. Quirijn schreef:

    Wat mooi dat Carola de wolf ook de kans geeft zich te her vestigen. Als dat met vossen, zeearenden, marters etc kan die in potentie ook kippen oid kunnen pakken waarom niet?

    Hij is hier op eigen kracht gekomen en zal ook zelf ontdekken of Nederland leefbare gebieden kent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.