Nieuws

LTO: ‘controleer je I&R-gegevens’

I&R

LTO-Nederland roept schapenhouders op I&R-gegevens te controleren. RVO heeft duizenden dieren ‘gevlagd’ omdat de gegevens niet kloppen.

Volgens LTO-Nederland heeft 6% van alle schapen in de I&R-databank een foute aan- en/of afvoermelding. Het zou gaan om ruim 7.000 schapen. De 4.000 eigenaren daarvan hebben een brief van RVO gekregen met de foutmeldingen. Ze krijgen 2 weken de tijd om de fouten te herstellen.

LTO-Nederland adviseert schapenhouders om zelf die fouten te herstellen. Bij foute aan- en/of afvoergegevens is het een kwestie van contact opnemen met leverancier of afnemer en alles corrigeren. LTO raadt aan alleen in het uiterste geval te bellen met RVO, want die telefoontjes worden doorbelast aan de schapensector en maken de I&R duurder.

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep Schapenhouderij: “Mocht je er ook samen met RVO niet uitkomen, laat het mij weten via de mail. Want ons streven is een systeem met zo min mogelijk fouten. Dit om te voorkomen, dat als er hier een akelige dierziekte uitbreekt, niet meteen de hele sector op slot zit. Dus ook uit oogpunt van collegialiteit en solidariteit is het belangrijk om de registratie op orde te hebben.”

Enkele weken geleden stuurde RVO ook al brieven over foutmeldingen. De organisatie gaat nu contact opnemen met de eigenaren van de gevlagde schapen. Als RVO de fouten moet herstellen, rekent het daarvoor kosten.

Veel schapenhouders en afnemers hebben zelf snel fouten rechtgezet. Toch zouden er de afgelopen weken veel nieuwe fouten in de schapen-I&R zijn bijgekomen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.