“Het meest duurzame vlees dat je – volgens mijn berekeningen – kunt eten, is lamsvlees”, vertelde CSIRO-hoofdonderzoeker Brad Ridoutt onlangs op een Cattle Australia-industrieforum in Albury.
Lamvlees is duurzaam, dat was een van de belangrijkste conclusies van een onderzoeksproject dat de Australische onderzoeker Ridoutt onlangs leidde. Het project werd gefinancierd door CSIRO ( Centre for International Climate Research) en Meat & Livestock Australia.
Uit het onderzoek bleek dat de Australische schapenvleessector al behoorlijk klimaatneutraal is, amper bijdrage levert aan de wereldwijde temperatuurstijgingen en dat de impact ervan een neerwaartse trend vertoont.
Dr. Ridoutt zei dat de resultaten van het onderzoek in schril contrast staan met het algemene verhaal ‘dat vlees altijd slecht is voor gezondheid of klimaat’. Al heeft de rundvleessector in Australië nog wel een slag te maken volgens de onderzoeker.
Lamsvlees meest duurzame
Lamsvlees heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan rundvlees, omdat lammeren minder voer en water nodig hebben om te groeien. “Volgens de berekeningen die ik heb gedaan, is lamsvlees het meest duurzame vlees in het Australische voedselsysteem. Het gebruikt vrijwel geen akkerland, het gebruikt vrijwel geen onttrokken water, past geen pesticiden toe. De industrie is klimaatneutraal, veel beter dan dat kun je het niet krijgen.”
Emissie van vlees per sector
Brad Ridoutt toonde bij zijn verhaal ook de onderstaande grafiek. GWP (Global Warming Potential) is een maatstaf voor de opwarmingspotentie van broeikasgassen. Het vergelijkt de bijdrage van het broeikaseffect met die van kooldioxide. CO₂ is het referentiepunt omdat het het meest voorkomende broeikasgas is en het het langst in de atmosfeer blijft.

Lees ook:

