Lamsvlees ‘meest duurzame vlees dat je kunt eten’

Lamvlees is het meest duurzame vlees, zegt Australisch onderzoek.

Deel dit artikel:

“Het meest duurzame vlees dat je – volgens mijn berekeningen – kunt eten, is lamsvlees”, vertelde CSIRO-hoofdonderzoeker Brad Ridoutt onlangs op een Cattle Australia-industrieforum in Albury.

Lamvlees is duurzaam, dat was een van de belangrijkste conclusies van een onderzoeksproject dat de Australische onderzoeker Ridoutt onlangs leidde. Het project werd gefinancierd door CSIRO ( Centre for International Climate Research) en Meat & Livestock Australia.

Uit het onderzoek bleek dat de Australische schapenvleessector al behoorlijk klimaatneutraal is, amper bijdrage levert aan de wereldwijde temperatuurstijgingen en dat de impact ervan een neerwaartse trend vertoont.

Dr. Ridoutt zei dat de resultaten van het onderzoek in schril contrast staan met het algemene verhaal ‘dat vlees altijd slecht is voor gezondheid of klimaat’. Al heeft de rundvleessector in Australië nog wel een slag te maken volgens de onderzoeker.

Lamsvlees meest duurzame

Lamsvlees heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan rundvlees, omdat lammeren minder voer en water nodig hebben om te groeien. “Volgens de berekeningen die ik heb gedaan, is lamsvlees het meest duurzame vlees in het Australische voedselsysteem. Het gebruikt vrijwel geen akkerland, het gebruikt vrijwel geen onttrokken water, past geen pesticiden toe. De industrie is klimaatneutraal, veel beter dan dat kun je het niet krijgen.”

Emissie van vlees per sector

Brad Ridoutt toonde bij zijn verhaal ook de onderstaande grafiek. GWP (Global Warming Potential) is een maatstaf voor de opwarmingspotentie van broeikasgassen. Het vergelijkt de bijdrage van het broeikaseffect met die van kooldioxide. CO₂ is het referentiepunt omdat het het meest voorkomende broeikasgas is en het het langst in de atmosfeer blijft.

Emissie van vlees per sector.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!