Nieuws
"Deze actie voor de ijsbaan heeft ons als schaapskudde heel veel gebracht." Foto's: De Belhamel
"Deze actie voor de ijsbaan heeft ons als schaapskudde heel veel gebracht." Foto: Peter Trump

325 Groot Heideschapen van Schaapskudde De Belhamel hebben onlangs een bijzonder uitstapje gemaakt naar de ijsbaan van Vorden. De leden van de ijsvereniging konden niet meer met zwaar materieel op het terrein omdat het te nat was geworden en het gras moest gemaaid.

“We hadden op de baan vrij hoog gras staan en met machines konden wij er niet bij, omdat het erg drassig is”, legt Hans Wullink, bestuurslid van de IJsvereniging Vorden aan Radio Ideaal.

“Met kort gras is er minder water nodig op de baan, het gras mag natuurlijk niet boven het ijs uitsteken. Kort gras scheelt enorm in het oppompen van water en bovendien bevriest minder water sneller. Daarom moesten we creatief zijn en via Natuurmonumenten kwamen wij in contact met herder Harrie”, vertelt Wullink.

De herder liep zelfs nog een extra rondje via het verzorgingshuis.

Spontane actie brengt kudde veel positiefs

Herder Harrie Jansen: “Er stond gras en dat moest weg, dat is ons werk”, aldus een nuchtere herder. “We gingen met de honden en schapen te voet door het dorp, met een hoop vrolijke mensen als gevolg. Fijn om alleen maar blije mensen te zien, goed dat we dit konden doen”, zegt herder Jansen.

Schapen langs hotel bakker vorden
Schapen voor Hotel Bakker in Vorden.

De herder liep zelfs nog een extra rondje via het verzorgingshuis met zijn schaapskudde om de bewoners op te vrolijken. “Deze actie voor de ijsbaan – wat voor ons als een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelde – heeft ons als schaapskudde heel veel gebracht. We kregen veel aandacht van de pers, het was zelfs bij Beau op tv, dus erg goed voor onze pr en we voelen de trots ook van alle kanten van de Vordense bewoners, we krijgen zo veel positieve reacties.”

Jaarlijks evenementje

De ijsbaan is op hun beurt blij met de spontane actie. “Het scheelt ons veel kosten voor de waterpomp”, vertelt Wullink.

Melissa stond als een van de velen langs de route en reageert enthousiast: “Ik hoop stilletjes op een jaarlijks terugkerend evenementje. Dit is gewoon zó leuk.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.