Nieuws

Vier partijen hebben een ketenorganisatie voor de schapenhouderij opgericht. Belangrijke taak wordt het verlagen van de I&R-kosten door het maken van een voorportaal. Ook gaat de organisatie met andere zaken aan de slag.

De 4 organisaties die nu de ketenorganisatie vormen zijn LTO Nederland, Vee&Logistiek Nederland, de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven en de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie. Voorzitter is Saskia Duives-Cahuzak van LTO Nederland.

Met verschillende andere organisaties wordt gesproken om ook zitting te nemen in de nieuwe ketenorganisatie.

Het ministerie van Landbouw is volgens Saskia Duives-Cahuzak positief over de oprichting. Die steun is belangrijk, want de Ketenorganisatie Schapenhouderij ziet een belangrijke taak in het terugdringen van de I&R-kosten voor schapenhouders.

Om dat laatste te bereiken is de Ketenorganisatie Schapenhouderij bezig met het ontwikkelen van een I&R-voorportaal. Dat gaat taken uitvoeren die nu bij de overheid liggen en veel geld kosten. Alleen het ‘callcentre’ van de I&R kost jaarlijks al 1,5 miljoen euro. De Ketenorganisatie Schapenhouderij gaat onder meer die taak overnemen en zal dat goedkoper doen.

Verder gaat de nieuwe organisatie een Europese subsidie voor de promotie van lamsvlees aanvragen. Ook zijn er plannen om de verwaarding van schapenwol te verbeteren. De organisatie wil ook de regels voor de graasdierpremie eenvoudiger zien te maken. “Dat kan allemaal het beste als je samenwerkt”, zegt voorzitter Saskia Duives-Cahuzak.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Ketenorganisatie voor schapenhouderij opgericht

  1. Gerie Lock-Baardman schreef:

    Eind maart zal de Europese Commissie stemmen over het verlagen van de beschermende status van de wolf. Dit voorstel, dat zou betekenen dat de wolf minder beschermd gaat worden, heeft ook de aandacht van natuurorganisaties getrokken. Zij hebben een brief gericht aan ministers van der Wal en Adema, om tegen te stemmen, zodat de wolf zijn huidige bescherming behoud.
    Het zou mooi zijn als u ook een brief aan deze ministers zou schrijven, en u zorgen mededeelt. Want als de wolf zijn gang mag gaan, vind je straks geen schaap meer in het weiland. Boeren stoppen, of houden hun dieren jaarrond op stal, wat eigenlijk voor schapenhouders geen optie is. Wolfwerende afrasteringen blijken niet altijd afdoende, en zeker niet, als er steeds meer roedels wolven komen.
    Daarom, mensen laat uw stem horen in de politiek, anders zijn die natuurclubs u straks de baas, en verdwijnen de schapen uit het Nederlandse landschap, en dat wilt u toch ook niet? Ik wil niks opdringen, maar er moeten toch tegengeluiden zijn nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.