Nieuws
Bloemen voor de herkozen voorzitter (vlnr Johan de Beer, Gorrit Haintje Kuipers en op de voorgrond Chris van Norel).

Johan de Beer is herkozen als voorzitter van het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS) tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering afgelopen zaterdag. Het bestuur maakte deze ochtend ook bekend dat de afdeling Gelderland definitief stopt en dat schapenhouder Erik van Norel plaatsneemt in het bestuur van de LTO.  

Voorzitter Johan de Beer is unaniem herkozen als voorzitter van de NTS door de veertig aanwezigen tijdens de Algemene Ledenvergadering in Nijkerk. De voorzitter heeft er al twee termijnen van vijf jaar opzitten en start nu dus met zijn derde termijn. Johan de Beer keek terug op een goed jaar: “De prijzen blijven stabiel en mooi hoog. Het is een geschenk om te mogen werken met de huidige mensen om me heen, dat geeft energie dus die extra vijf jaar pak ik graag nog mee. Op naar de Nationale van 26 augustus in Apeldoorn.”

De foktechnische commissie kondigde veertien nieuwe keurrammen aan. Deze keurrammen zijn geselecteerd uit de gegevens van de database en niet meer zoals voorheen via een fysieke keuring. Uit deze eerste uitdraai zijn veertien rammen van de NTS én TSNH geselecteerd.  

Herindeling NTS-afdeling Gelderland

Het gehele bestuur van de NTS-afdeling Gelderland is in 2021 opgestapt en de afgelopen tijd is hard gewerkt om daar een oplossing voor te vinden. Johan de Beer: “De drie districten onder deze afdeling zijn altijd actief gebleven en daarom is samen met hen gekozen voor een herindeling.” De districten die onder Gelderland vallen zijn op eigen verzoek ingedeeld in drie nieuwe NTS-afdelingen:

  • Zuid & Oost (fusie district Oost-Gelderland met de huidige afdeling Noord-Brabant/Limburg)
  • Veluwe (district Veluwe wordt een zelfstandige afdeling)
  • Zuid-Gelderland (ook dit district wordt een zelfstandige afdeling)

Johan: “Er zijn intensieve gespreken gevoerd. We zijn blij dat we iedereen weer binnenboord hebben en dat alle afdelingen weer aan de slag kunnen.”

Erik van Norel naar LTO

Johan was verder trots te kunnen melden dat NTS-lid Erik van Norel (district Veluwe) plaats heeft genomen in de vakgroep Schapenhouderij van de LTO. “Hij draait al mee. Het is natuurlijk altijd goed voor onze sector en de NTS dat er goede vertegenwoordigers binnen het LTO-bestuur zijn.” Saskia Duives, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij kon dat alleen maar beamen. Zij hield een kort verhaal over de projecten waar de LTO momenteel mee bezig is, naast het Landbouwakkoord. Saskia: “Zolang het Landbouwakkoord niet rond is, blijven er helaas veel andere projecten stilliggen. “We willen heel graag meedoen aan Nederland Vleesland, er moet echt meer promo komen voor goed, Nederlands lamsvlees. Verder denken we aan cursussen ‘Verkoop van vlees’ aan huis, hoe pak je dat aan? Ook willen we heel graag een project over wol, er moet een goed, eerlijk verhaal komen over wol. Wol is een duurzame vezel die lang meegaat en verschillende keren hergebruikt kan worden.”  

Spiegel voorhouden fokprogramma

Het stamboek werkt voortdurend samen met de NSFO aan onderzoeken die moeten leiden tot verbetering van de Texelaars. Reinard Everts, directeur van de NSFO, mocht dan ook de jaarvergadering afsluiten en hield alle NTS-leden een spiegel voor met vragen – petje op, petje af – over hun eigen fokprogramma. In hoeverre houd je je zelf aan het fokprogramma? Hoe nauwkeurig kun je zelf bijsturen en zijn de resultaten goed op de fokwaarden waarin jij probeert te sturen? Voor ieder aanwezig lid had hij vervolgens een uitdraai gemaakt van hun eigen fokresultaten.

De moraal van het verhaal: hoe meer DNA-gegevens iedereen verzamelt hoe beter het fokprogramma zal worden. Reinard liet zien dat de nauwkeurigheid van fokwaarden bij ramlam-voorspellingen nu al zo’n 10, 11 procent hoger is wanneer DNA wordt ingezet. “Want, stel je heb twee nestbroertjes, op het oog identiek, kun jij dan zeggen welke het beste is? Via DNA-onderzoek kan dat wel. Hoe meer data van DNA we verzamelen, hoe nauwkeuriger we kunnen selecteren omdat we de resultaten beter kunnen voorspellen.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.