Nieuws
wolvenpreventie

Kleinschalige schapenhouders willen dat ook zij geld krijgen voor wolvenpreventie. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders heeft dat in een brandbrief aan alle provincies gevraagd.

De provincies moeten beslissen over die vergoeding. Dat doen ze, zoals het er nu naar uitziet, in januari. Dan ligt het nieuwste concept-wolvenplan op tafel en gaan de provincies dat definitief maken.

In het concept worden schapenhouders met minder dan 17 schapen uitgesloten van vergoedingen voor preventie. Wolvenschade op hobby-schapenhouderijen wordt voorlopig wel vergoed.

Het Platform KSG schrijft in de brief aan de provincies het onbegrijpelijk te vinden dat hobby-schapenhouders worden uitgesloten als het om kostenvergoeding voor preventie gaat. Zo’n 70% van de Nederlandse schapenhouders is hobbyist, zo stelt KSG. De organisatie verwijst naar de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ook daar kregen hobbyisten geen vergoedingen, maar door de schade die wolven er veroorzaken nu wel. Het platform roept provincies op het in Nederland in een keer goed te doen.

Het platform KSG komt in de brief ook op voor bedrijfsmatige schapenhouders. In het concept-wolvenplan staat dat die slechts 50% van de kosten voor wolvenpreventie terug zouden krijgen. Dat is niet de 80% die in Duitse deelstaten wordt vergoed. De Europese Commissie staat EU-lidstaten toe zelfs 100% te vergoeden.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.