Nieuws

Haemonchus slaat toe

7

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus lijkt dit jaar hard toe te slaan. De Gezondheidsdienst voor Dieren zegt ernstige problemen te zien.

De GD ziet sinds eind juni een duidelijke stijging van besmettingen. Veel lammeren die voor sectie worden aangeboden blijken besmet met de lebmaagworm. Ook mestonderzoek toont aan dat op veel bedrijven deze maag-darmworm ernstige problemen geeft.

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus is een serieus probleem voor schapen in ons land. Dat probleem blijkt elk jaar groter te worden. Wormmiddelen werken niet goed meer door resistentie.

Een besmetting met deze wormsoort valt vaak pas laat op. De lammeren krijgen geen diarree maar bloedarmoede.

Inschrijven nieuwsbrief

7 reacties op “Haemonchus slaat toe

 1. gert schreef:

  Misschien een idee om uit de ubn-bijdrage een bedrag te reserveren voor meer onderzoek? Ik ben bang dat we anders over niet te lange tijd een enorm probleem hebben met het gevolg dat nog meer mensen besluiten om te stoppen met schapen houden.

 2. José schreef:

  Helemaal mee eens, maar ik denk dat we achter de wagen aan lopen. Het is al meerdere jaren een probleem dat geldt ook voor het ontwormen. Een aantal jaren terug had ik gelezen dat ze met een nieuwe entstof bezig waren, maar hoor hier helemaal niets meer over.

 3. jw schreef:

  Hiervoor is het potje diergezondheidsfonds toch! En anders gewoon binnenhouden.

 4. B A van Wijncoop schreef:

  Nederland is niet meer interessant voor de farma industrie, de handel in wormmiddelen zit op slot. Om nieuwe middelen toe te laten of te ontwikkelen gaat de industrie ons land voorbij en komen de schapenhouders in de problemen.

 5. Dick schreef:

  Oude schapen voor naar buiten gaan ontwormd met zolvix daarna elke drie en na juni elke twee weken schone weide, bijna niet ontwormd lammeren groeien goed door.

 6. Leo van Merwijk schreef:

  Barber vax uit Australië en UK. Kan hier ook gemakkelijk gemaakt worden door haemonchus uit gestorven dieren te isoleren en te gebruiken voor een vaccin. Mijns inziens een taak voor de GD.

 7. Leo van Merwijk schreef:

  Nu iedere 10 tot 14 dagen omweiden. Daarna bloten en slepen van de wei en pas na minimaal 6 weken terug op de betreffende weide. En nog steeds haemonchusbesmetting. Cydectin helpt nog wel. Zolvix lijkt onvoldoende te helpen bij ons. Levamisole gaat nog redelijk. Ik houd 5 tot 10% van de dieren aan als refugee. Deze dieren worden dus niet ontwormd om resistentie van de haemonchus tegen ontwormmiddelen tegen te gaan. Wij gebruiken de dieren met een goede conditie als refugee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.