Nieuws
blauwtong duitsland
Schapen in een stal in Duitsland. Blauwtong is er alleen nog bij runderen vastgesteld.

De recente besmettingen met blauwtong in Duitsland leiden niet tot grote zorgen onder Nederlandse experts. Ons land lijkt geen groot risico te lopen.

Dat zegt dr. Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hij volgt blauwtong op de voet.

De Duitse besmettingen kwamen aan het licht bij steekproefcontroles, ook nieuwe gevallen van de afgelopen dagen. Die lijken veroorzaakt door diertransporten of wellicht doordat runderen zijn behandeld met injectiespullen die eerder bij besmette dieren zijn gebruikt. Knutten, die insecten die blauwtong kunnen verspreiden, zijn door de kou inactief en spelen dus nog geen rol.

De kans bestaat dat de oostelijke delen van Limburg en Gelderland onder een nog nieuw te bepalen toezichtgebied gaan vallen. Het huidige gebied is gebaseerd op een besmetting van 9 januari. Twee dagen later is er een besmetting, meer noordwaarts, bijgekomen en de gebruikelijke straal van 150 km rond dat bedrijf raakt ook Nederland.

Dat laatste heeft geen gevolgen voor schapenhouders in die zone. Nederland behoudt de blauwtongvrije status omdat uit permanent onderzoek blijkt dat het virus hier niet voorkomt.

In maart of april komen experts van de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinairy Research bij elkaar om blauwtong te bespreken. Mogelijk zullen ze dan veehouders adviseren op te passen met importen uit Duitsland. De kans is minimaal dat er zal worden opgeroepen tot massale vaccinaties tegen blauwtong.

In de februari-uitgave van vakblad Het Schaap meer achtergrondinformatie over de situatie rond blauwtong. Die editie verschijnt in de tweede helft van volgende maand.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.