Nieuws

Blauwtong in zuidwesten Duitsland

Blauwtong
Overzicht van blauwtong in Europa. Groen is de nieuwe besmetting in Duitsland.

In het zuidwesten van Duitsland is op verschillende bedrijven blauwtong uitgebroken. De besmettingen breiden zich uit.

Het gaat om virustype 8, dat eerder in ons land tot grote problemen leidde.

De eerste uitbraak was begin december, op een melkveebedrijf in Baden-Württemberg. Rond het getroffen bedrijf werd direct een toezichtsgebied met een straal van 150 km ingesteld. Dat gebied is groter geworden nadat de weken erna nog 13 bedrijven besmet bleken. De zone treft inmiddels ook de deelstaten Rijnland-Palts, Saarland, Hessen en Noordrijn-Westfalen.

Het virus zou tot nu toe alleen bij runderen zijn ontdekt. Alle koeien op de besmette bedrijven worden gevaccineeerd tegen blauwtong. Het landbouwministerie van Baden-Württemberg roept op alle runderen, schapen en geiten in de deelstaat te vaccineren.

In 2006 brak blauwtong type 8 voor het eerst uit in ons land en veroorzaakte in 2007 en 2008 grote problemen met veel sterfte onder schapen. In 2009 verdween de aandoening. Sinds 2012 is Nederland blauwtongvrij.

Blauwtong verspreidt zich via bloedzuigende insecten, de zogeheten knutten. De besmettingen in Duitsland lijken het gevolg te zijn van transport van besmette runderen want door de kou zijn knutten nog niet actief.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.