Nieuws

Deze I&R-boetes wil het ministerie opleggen

5
I&R-boetes

Afvoermelding fout? Het kan de schapenhouder 1.500 euro gaan kosten. Hetzelfde geldt voor andere I&R-fouten. Het ministerie van Landbouw stelt I&R-boetes voor die er niet om liegen.

De bestuurlijke boetes staan in een wetsvoorstel dat via een zogeheten internetconsultatie is voorgelegd aan iedereen die wil reageren. Dat kan tot 17 september. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels per 1 januari 2019 ingaan.

In het wetsvoorstel staan drie soorten overtredingen: geringe, gewone en ernstige. De bijbehorende boetes zijn 500, 1.500 en 2.500 euro. Schapenhouders zullen, als de wetgeving inderdaad van kracht wordt, alleen met I&R-boetes van 500 0f 1.500 euro te maken kunnen krijgen. Een slachterij kan wel een ernstige boete krijgen als er bijvoorbeeld een niet goed geregistreerd schaap wordt geslacht.

De wetsvoorstellen zijn vrij gecompliceerd en uiteraard in juridische taal vastgelegd. Daarom staan er in een door de redactie van vakblad Het Schaap gemaakt overzicht een aantal voorbeelden in duidelijke taal. Het overzicht bevat lang niet alle I&R-overtredingen, maar bevat slechts een aantal voorbeelden en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

LTO-Nederland en het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders zijn boos over de hoogte van de aangekondigde I&R-boetes. Daarover meer in vakblad Het Schaap dat aanstaande vrijdag verschijnt.

 

Inschrijven nieuwsbrief

5 reacties op “Deze I&R-boetes wil het ministerie opleggen

 1. Wilma en Jan schreef:

  Het hobby =matig houden van schapen en geiten wordt steeds onaantrekkelijker. Snap dat er regels nodig zijn maar ze slaan wel heel erg door. Weet niet hoelang wij nog doorgaan met het houden van een paar schapen. En ik denk dat er meer zo over denken. Heel jammer…

 2. Dit slaat inderdaad wel weer erg door. Ook al ben je precies op je administratie kun je per ongeluk en onbewust een fout maken. Personen die nooit fouten maken doen ook meestal niks. Boeren en mensen die vee houden zijn toch vaak harde werkers. Natuurlijk moeten er regels zijn maar laat het niet zo doorslaan naar het bijna onmogelijke!!!

 3. Bonte schreef:

  Misschien moet het ministerie er eerst is aan gaan werken om een gebruiksvriendelijk I&R systeem op te zetten waar voor iedereen makkelijk mee te werken is.
  Wat moet je in het dagelijks leven niet overhoop halen om dit soort boetes te krijgen.
  Gaan we dit met z’n allen gewoon accepteren. je kunt mij toch niet vertellen dat in de Zuidoost Europese landen als Roemenië en Griekenland dit soort boetes geheven worden als de I&R niet klopt.
  Ik roep iedereen die geen toeslagrechten krijgt om de boetes gewoon niet te betalen.

 4. Hennie veltien schreef:

  Ik vraag me af of dit mag zo. Ik dacht het niet. Mijn schapen hebben een waarde van 600 euro. De verhouding is helemaal zoek. Ik stel € 10 of € 15 voor. Als de overheid zo doorgaat dan stemt iedereen straks PVV en daar zitten we niet op te wachten.

 5. alex schreef:

  Het hele I&R afschaffen , scheelt veel werk en dierenleed.
  En het staat ook niet .
  Het is alleen om de schatkist te vullen en verder niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.