Daan Wouters: ‘Je moet zelf waarde creëren voor je product’

“Ik wilde zelf de prijs bepalen voor het product dat ik geproduceerd heb.” Foto's: Henk Riswick

Deel dit artikel:

“Een bedrijf is pas toekomstbestendig als het financieel rendabel is.” Daan Wouters draait er niet om heen: de jonge ondernemer wil geld verdienen. Met schapen! In het landschapsbeheer kan hij al zijn passie en durf kwijt. Maar wel met visie.

‘Ik word varkensboer’, riep Wouters als kleine jongen al. En aangezien zijn ouders een varkensbedrijf hadden, lag die keuze in de lijn der verwachtingen. Maar zijn ouders hadden nog iets: een koppeltje schapen. En die vond hij ook erg leuk. Op zijn elfde kocht hij er twee over van zijn vader. In no-time groeide zijn kudde naar zo’n zestig stuks. “Een mengelmoesje van Swifters, Zwartblessen en Bonte Schapen waarmee ik een aardig zakcentje verdiende.”

Vleesverkoop

Toch zat hem iets dwars. Na een jaar lang kosten maken en mooie lammeren opfokken, bepaalde uiteindelijk de veehandelaar de prijs. “Ik wilde de regie pakken. Zelf de prijs bepalen voor het product dat ik geproduceerd heb.” Toen zijn oom om lamsvlees vroeg en daar goed voor betaalde, zag Wouters een kans. Hij vond een lokale slager die wilde slachten en uitsnijden en benaderde particulieren en restaurants. De afzet liep als een trein en op zijn achttiende was het bedrijf Daans Vlees een feit. Alhoewel een succes, was Wouters niet helemaal tevreden. “Iedereen die vlees verkoopt weet het: je houdt altijd restjes over.”

Iedereen die vlees verkoopt weet het: je houdt altijd restjes over.

Stage lopen

Ondertussen leefde immers nog steeds het plan om varkensboer te worden. Wouters werkte thuis volop mee en was gestart aan de Hoger Agrarische School in Den Bosch. Tijdens het eerste studiejaar moest hij een stage lopen buiten de varkenssector. “Dat werden dus schapen”, vertelt hij lachend. Een klasgenoot had connecties bij Van Driel Landschapsbeheer en daar kon hij direct beginnen.

Hij viel met zijn neus in de boter: “De aflamperiode was net van start en er stonden 1.700 schapen klaar die moesten aflammeren. Zo gaaf!” En ook daarna bleef hij hangen bij het begrazingsbedrijf. “Dat je op die manier commercieel met schapen kunt omgaan, was helemaal nieuw voor mij.“ Lees alles over de ontwikkeling en plannen van zijn schapenbedrijf in dit uitgebreide achtergrondverhaal.

Niets meer missen over schapen? Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief …

Bekijk alvast wat foto’s:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!