Nieuws
Vaak gaan schapen met blauwtong liggen omdat staan pijnlijk is.

Het huidige blauwtongvirus is van het serotype 3. Dat maakte Piet van Rijn bekend tijdens het webinar van de GD, Van Rijn is onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research. Tegen dit type virus zijn (nog) geen vaccinaties beschikbaar helaas. Inmiddels zijn 13 bedrijven besmet.

De verspreiding van het virus ligt grotendeels rondom Utrecht – de NVWA houdt een overzicht bij met de blauwtong-besmettingen in Nederland.

Reinard Everts van de Schapendokter.nl reageert in zijn blog op de bekendmaking van het serotype “Hoewel er nog veel onbekend is weten we dat de verspreiding met name rondom Utrecht ligt maar ook bij de Veluwe is het nu bevestigd. De schapen daar vertonen de klassieke symptomen die we eerder hebben gezien in Nederland, hoge koorts, gezwollen bek, speekselen en pijnlijk lopen. Het type 3 werd voorheen alleen gezien in Zuid-Europa op de Italiaanse eilanden. Er is op dit moment geen vaccinatie beschikbaar die direct tegen deze stam werkzaam is, dus dit is tot onze grote spijt op dit moment geen optie.”

Webinar over blauwtong

De GD hield samen met Wageningen Bioveterinary Research een zeer uitgebreide webinar over de uitbraak, de huidige status en ook geven ze antwoorden op diverse vragen: Kijk hier het webinar van de GD terug.

De GD heeft daarnaast ook een factsheet gemaakt over het herkennen van blauwtong en de actie die je kunt ondernemen:

Lees ook dit over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.