Nieuws

FW’s wormbesmetting bijna klaar

Met een wattenstaafje (een swab) wordt een monster van het wangslijmvlies genomen

De NSFO hoopt deze zomer fokwaardes te hebben voor de gevoeligheid voor wormbesmettingen bij schapen. De organisatie is bijna klaar met een grote proef.

De proef startte vorig jaar. Op Texelaarbedrijven werd van honderden schapen een monster van het wangslijmvlies genomen. In die monsters is gezocht naar een bepaald eiwit dat schapen aanmaken als reactie op een wormbesmetting. De hoeveelheid eiwit zou een maat zijn voor de gevoeligheid voor maag-darmwormen.

De proef is een succes, zo zegt NSFO-directeur Reinard Everts. Uit de gegevens kan een fokwaarde voor elk schaap worden berekend. Met zo’n fokwaarde kunnen schapenhouders gericht op die gevoeligheid voor maag-darmwormen fokken. Uiteindelijk zullen er minder wormmiddelen nodig zijn.

Schapenhouders die lid zijn van een bij de NSFO aangesloten organisaties kunnen dit voorjaar al monsters van hun schapen laten nemen. Dat kan het beste 2-8 weken na aflammeren. Als introductietarief rekent de NSFO 5 euro per schaap. Opgeven kan via kantoor@nsfo.nl.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.