Zo voert Texelaarfokkerij Van Dijkzicht: goed ruwvoer als basis

Pim van Duifhuizen en Bram Gerrits: ‘Doordat we het samen doen, is het goed vol te houden.’ Foto’s: Henk Riswick

Deel dit artikel:

Twee enthousiaste, jonge Texelaarsfokkers die nu vier jaar met hun fokkerij bezig zijn: Pim van Duifhuizen (25) en Bram Gerrits (28), oftewel Texelaarfokkerij Van Dijkzicht. “We zijn overgestapt van dikbil-koeien naar dikbil-schapen”, vertelt Van Duifhuizen lachend. Goede resultaten bij de laatste keuring in Sint-Oedenrode bevestigen dat ze goed bezig zijn. Welke rol speelt voeding hierin?

Het tweetal fokte samen Belgische witblauwe koeien maar ze kregen genoeg van al die noodzakelijke keizersnedes. Van Duifhuizen: “We stapten ook over omdat je met schapen je werk grotendeels beter zelf kan indelen. En we hoopten ook meer te kunnen verdienen. Met zo’n keizersnede ben je gelijk al 300 euro kwijt en eigenlijk is dat ook helemaal niet meer van deze tijd toch ook? Onze stamboek Texelaars zijn ook luxe vleesdieren maar met flink wat lengte hebben we eigenlijk nooit aflamproblemen bij de schapen. En zo hoort het ook.”

"Het kuilvoer mag best wat nattig zijn, dan nemen de dieren het beter op."
“Het mag best wat nattig zijn, dan nemen de dieren het beter op.”

Van Duifhuizen werkt bij Voergroep Zuid, voornamelijk als adviseur bij melkgeitenbedrijven. Gerrits is onderhoudsmonteur bij een betonfabriek. “Voor voer is toch Pim onze specialist”, lacht de laatste. Van Duifhuizen: “Ik vind het inderdaad echt leuk om de voerontwikkelingen te volgen en dingen uit te proberen, ook voor m’n werk.” Hoe voeren zij en waarom op die manier?

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 5,50 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!