Nieuws
wolf

De zuidelijke landbouworganisatie ZLTO raadt schapenhouders in de regio Oss aan hun vee de komende tijd op te hokken. De wolf die er nu rondloopt heeft daardoor minder te vreten en zal vertrekken.

Dat advies kregen 45 schapenhouders tijdens een door de ZLTO vanavond georganiseerde online-sessie te horen. Saskia Duives-Cahuzak van LTO-Nederland laat weten dat het tijdelijk opstallen van schapen, geiten en veulens er eerder voor zorgde dat een wolf bij Heusden vertrok naar elders. “Het is verplaatsen van een probleem, maar wel het beste wat er nu kan gebeuren.”

Voor schapenhouders die hun vee buiten willen laten, heeft de provincie Noord-Brabant een aantal weidenetten van 1,20m te leen.

Duives-Cahuzak riep de schapenhouders ook op veel gegevens bij te houden, onder andere het aantal ooien dat normaal gesproken gust blijft. Na een wolvenaanval zou het aantal verwerpers hoog kunnen zijn. Die schade wordt nu niet vergoed. LTO wil toch graag cijfers, waarschijnlijk om voor een schadevergoeding te kunnen pleiten.

De online-sessie van vanavond was voor adviezen op dit moment. Op lange termijn wil LTO-Nederland dat de wolvenpopulatie in ons land wordt beheerd. Ook moet er een vergoedingsregeling voor wolfwerende maatregelen komen voor schapenhouders in de corridors in Nederland waar wolven vanuit Duitsland op weg naar het zuiden door ons land trekken. Nu is zo’n vergoeding alleen als zich een wolvenroedel vestigt.

De afgelopen 4 nachten heeft een wolf, waarvan wordt gezegd dat het een groot exemplaar is, op verschillende bedrijven in deze regio schapen gedood.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.