Nieuws

Wolf gevestigd in Brabant

wolf brabant

In het zuidoosten van Noord-Brabant heeft zich een wolf gevestigd. Het dier, een mannetje met de code GW1625m, is er langer dan een half jaar. Dan is er sprake van vestiging.

Het dier houdt zich op in gebieden van de Groote Heide, een natuurgebied dat deels in Brabant en deels in België ligt.

De eerste met DNA bevestigde schade van deze wolf dateert van 11 februari in Well (LB), de meest recente van 27 oktober in Waalre (NB). In de tussentijd doodde het dier op bijna 30 bedrijven in totaal 46 schapen, 2 kalveren en een Schotse Hooglander. Alleen al in Heeze doodde de wolf de afgelopen maanden in totaal 21 schapen. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12 dat aan bijna de helft van de getroffen schapenhouders ruim 6.500 euro schade vergoedde. Een deel van de schades moet nog worden berekend.

De wolf komt uit het zuiden van Europa. Dat is bijzonder want tot nu toe kwamen alleen wolven uit Duitsland en Centraal-Europa naar ons land.

Door de vestiging heeft de provincie Brabant een adviescommissie preventie wolvenschade benoemd. Daarin zijn enkele schapenhouders benoemd. De leiding is in handen van Pieter van Geel, die tevens voorzitter is van de Gelderse wolvencommissie.

Inmiddels kent ons land ook een nationale wolvencommissie, waarin ook schapenhouders. Die commissie gaat aan de slag met landelijke zaken, zoals de voorwaarden voor het afschieten van wolven, vergoedingen aan schapenhouders voor arbeid en vervolgschade na wolfaanvallen, waarschuwingen als er nieuwe wolven opduiken en het aanwijzen van risicogebieden. Ook van deze commissie is Van Geel voorzitter.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.