Nieuws

Voorlopig akkoord tussen GD en NSFO

Voorlopig akkoord tussen GD en NSFO

Het is weer mogelijk fokdagen te organiseren waar schapen van het GD-zwoegerziekteprogramma en die van het NSFO-programma bij elkaar komen. Dat is zojuist bekendgemaakt. Tussen beide partijen is er een voorlopig akkoord.

Het voorlopige akkoord is het resultaat van een recente bemiddelingspoging. Het conflict tussen GD en NSFO duurt al ruim anderhalf jaar en leidde tot grote spanningen en verdeeldheid, vooral in de Texelaarfokkerij.

De GD laat weten tot 1 juli 2013 tegemoet te komen aan de wens van het NTS om fokkers die deelnemen aan zwoegerziekteprogramma’s van GD en NSFO toe te staan samen aan fokdagen deel te nemen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun zwoegerziektestatus.

Na 1 juli 2013 volgt er een evaluatie.

Naar verluidt zou een onafhankelijk bureau begin januari de zwoegerziektetests van GD en NSFO gaan onderzoeken. De uitslag daarvan zou een belangrijke rol gaan spelen bij de evaluatie.

De GD erkent het zwoegerziekteprogramma van de NSFO nog niet. Het aankopen van schapen door een GD-gecertificeerd bedrijf van een NSFO-deelnemer heeft nog steeds consequenties voor de zwoegerziektestatus van de GD-deelnemer.

De doorbraak in het conflict over de georganiseerde bestrijding van zwoegerziekte is bereikt door vier bemiddelaars. Zij gingen aan de slag nadat een groep Texelaarfokkers en stamboekbestuurders 7 november bij elkaar kwamen nadat op Texel onder fokkers verdeeldheid was ontstaan. De jaarlijkse fokdag zou daardoor in de problemen komen. Overigens is het opvallend dat die fokdag altijd op de eerste maandag van september plaatsvindt en dat is na de termijn die GD en NSFO nu hebben afgesproken.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.