Nieuws

Schapenhouder verliest CL-rechtszaak

Schapenhouder verliest CL-rechtszaak

Een schapenhouder in Drenthe heeft een rechtszaak, die hij had aangespannen tegen een collega, verloren. De man eiste een onderzoek van schapen op CL. Van de rechter hoeft dat niet.

De CL-rechtszaak speelt tussen 2 schapenhouders. De ene had in Frankrijk Lacaune-melkschapen gekocht, voor zichzelf en voor zijn collega. Later bleken de dieren bij die collega besmet met CL. Dat is een besmettelijke bacterieziekte die in ons land vrijwel niet voorkomt. In Frankrijk wel. Daarom denkt de schapenhouder dat degene die zijn ooien in Frankrijk voor hem had gekocht, besmette dieren meebracht. Hij eiste meer informatie over de gezondheidstoestand van de schapen op het bedrijf van de man die ze voor hem had gekocht. Zo wilde hij een dier van hem laten afmaken en onderzoeken door een erkend laboratorium.

De rechtbank wees de eisen af. De import is te lang geleden om nog te kunnen bewijzen dat schapen die nu CL zouden hebben, destijds voor besmetting hebben gezorgd.

CL staat voor Caseous lymfadenitis en heet ook wel bultenziekte. De bulten zijn ontstoken lymfeklieren. In Nederland is CL de laatste jaren aangetroffen na importen van besmette dieren.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.