Nieuws
processierups

De fikse toename van eikenprocessierupsen leidt amper tot problemen bij schapen. De wol beschermt de dieren tegen de brandharen van de processierups.

Schapen of lammeren die de rupsen willen opvreten, kunnen wel enorme irritaties in de bek en ingewanden krijgen door de brandharen. Recent geschoren schapen lopen ook risico op de huid, omdat de beschermende wol dan weg is.

Dierenarts Sander Prins van Praktijk Zuidwest-Drenthe adviseert op te passen als schapen onder eikenbomen schaduw zoeken. In die bomen kunnen de haarden van eikenprocessierupsen zitten. Als dat zo is, kunnen schapen daar het beste worden weggehouden met een afrastering.

Bij mensen en bijvoorbeeld paarden en honden kunnen processierupsen grote problemen geven.

Op verschillende plaatsen in ons land zijn dit jaar voor het eerst eikenprocessierupsen waargenomen. In gemeentes waar ze voorheen al voorkwamen, zijn er dit jaar veel meer. Dat komt deels door het weer, deels doordat gemeentes bezuinigen op bestrijding.

Uit de haarden waar de rupsen zich massaal ophouden kunnen nog heel lang brandharen vrijkomen, zelfs als de rupsen zijn verpopt. Soms blijven die haren enkele jaren voor problemen zorgen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.