Nieuws

RVO beboet schapenbedrijven

RVO heeft verschillende schapenbedrijven beboet omdat ze niet op tijd Q-koortsvaccinaties in de I&R-databank hebben gemeld. Het gaat om bedrijven met een publieksfunctie.

Voor die bedrijven is de Q-koortsvaccinatie verplicht. Alle entingen, bij sommige dieren twee keer, moesten uiterlijk 1 augustus plaatsvinden. Die vaccinaties moeten binnen zeven dagen in de I&R worden gemeld, het zogeheten ‘vlaggen’. Dat blijkt bij een aantal schapenhouders niet bekend te zijn. Zij dachten dat ook de meldingen uiterlijk 1 augustus moesten zijn gedaan.

De gedupeerde schapenhouders krijgen die boete voor de fout in 2015. De kans is groot dat ze ook dit jaar niet aan de wettelijke termijn van 7 dagen hebben voldaan en daardoor over dit jaar weer zo’n boete krijgen.

De boetes zijn opgenomen in de I&R-afrekeningen. Die van 2015 zijn onlangs verstuurd waarbij de kwestie aan het licht kwam.

Of melkschapenbedrijven, die tegen Q-koorts moeten laten vaccineren, ook zijn beboet is niet bekend. Die bedrijven hebben een brief van de RVO gekregen waarin de 7-dagentermijn staat. Bedrijven met een publieksfunctie zouden die brief niet hebben ontvangen.

Enkele gedupeerde schapenhouders maken bezwaar tegen de boetes.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.