Nieuws

RIVM zoekt bron Q-koorts

Q-koorts RIVM
Het RIVM zoekt uit hoe een gezin in Bodegraven-Reeuwijk besmet is geraakt met Q-koorts.

Het RIVM is op zoek naar de bron van een Q-koortsbesmetting bij een gezin in Bodegraven-Reeuwijk. De kans bestaat dat die nooit zal worden gevonden.

In de omgeving van het gezin is op een vleesschapenbedrijf bij enkele dieren de Q-koortsbacterie aangetroffen. De schapen hadden er net afgelammerd. Het RIVM zegt dat er geen verband is gevonden tussen deze dieren en de besmette gezinsleden. Uit voorzorg zijn de dieren op het bedrijf tegen Q-koorts gevaccineerd.

In de buurt van de woning van het gezin is een bedrijf met schapen dat een publieksfunctie heeft. De dieren op dit bedrijf waren nog niet gevaccineerd tegen Q-koorts. De NVWA heeft maatregelen opgelegd en de schapen zijn alsnog gevaccineerd. Er zijn geen aanwijzingen dat de schapen van dit bedrijf de bron van de besmettingen bij de mensen zijn.

Alle bedrijven met melkgeiten of melkschapen die onder de vaccinatieplicht vallen in de buurt van de woning van de patiënten hebben hun dieren gevaccineerd tegen Q-koorts.

Het RIVM probeert de bron op te sporen, zodat gerichte maatregelen genomen kunnen worden. Het is niet zeker of de bron ooit te achterhalen is. De bacterie komt wijdverspreid en algemeen voor.

Vleesschapen zijn zelden de oorzaak van besmettingen van Q-koorts bij mensen. Daarom geldt er geen vaccinatieplicht voor vleesschapen. Vaccinatie is alleen verplicht voor bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of melkschapen, voor geiten en schapen op bedrijven met een publieksfunctie en voor geiten en schapen die naar keuringen/shows gaan.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.