Al meerdere malen had ik een ooi met een prolaps. Is de oorzaak genetisch of ligt die in de voeding? Ik geef gemalen voederbieten (twee keer per dag) en hooi à volonté. Omdat bieten een groot volume innemen in de maag en de voedingswaarde laag is, denk ik aan het overstappen naar brok. Neemt door de druk van de bieten de kans op prolaps toe? En wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie aan korrels voor drachtige en zogende schapen?
Lezersvragen
Prolaps
Eén reactie op “Prolaps”
Geef een reactie
Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!
Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!


Ja, er is een erfelijke component. Het loont om de ooien met een prolaps en haar nakomelingen niet meer in te zetten voor de fokkerij. En ja, voeding speelt ook een rol. Knolvruchten (voederbieten, stoppelknollen) kunnen het ontstaan van prolaps bevorderen. Het is goed hiermee te stoppen als prolapsen regelmatig voorkomen.
Te veel voeren kan eveneens een oorzaak zijn. Het overtollig vet in de bekkenholte kan aanleiding zijn om te gaan persen. Vooral ooien die zucht(oedeem) rond de geboorteweg vormen, zijn hier gevoelig voor.
Vlak verder het dringen bij het voerhek als oorzaak niet uit. Doordat de ooien zich tussen andere wringen om bij het voer te komen, loopt de druk in de buik op en daarmee ook in de bekkenholte. Zorg voor voldoende vreetbreedte aan het voerhek.
Hoeveel brok een ooi nodig heeft, is afhankelijk van het aantal lammeren dat ze draagt, haar conditie en de kwaliteit van het overige voer. Belangrijk is de hoeveelheid langzaam op te voeren van 200 gram per dag tot 500 tot 1000 gram en vooral de conditie van de ooi in ogenschouw te nemen. Ze mag aan het einde van de dracht niet in conditie afnemen en niet in een te vette conditie zijn.