Nieuws
wolfraster
Nederlandse schapenhouders bij een Duitse kudde binnen een wolfraster

LTO Nederland en het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vinden dat provincies 80% van wolfwerende afrasteringen moeten vergoeden.

Dat hebben ze laten weten tijdens het eerste overleg dat ze hadden met de provincie Gelderland. Nu er op de Gelderse Veluwe een wolvin zich heeft gevestigd, zal er een begeleidingsgroep worden samengesteld met vertegenwoordigers van provincie, schapensector en wolvenexperts. De groep gaat schapenhouders in de regio helpen met beschermen van hun schapen tegen wolven. Afrasteringen zijn daarin belangrijk.

In het recent vernieuwde wolvenplan staat dat de provincies streven naar 50% vergoeding van rasters. Dat vinden LTO en KSG veel te weinig. De EU staat zelfs 100% toe. In verschillende ‘wolvenlanden’ worden die afrasteringen ook volledig vergoed.

Provincie Gelderland heeft een voorzitter voor de begeleidingsgroep op het oog. De naam is nog niet bekendgemaakt, maar het zou om een ‘zwaargewicht’ gaan die goede sturing kan geven in het door emoties overheerste debat over de komst van wolven naar Nederland.

De groep neemt drie jaar de tijd om te werken aan wolvenpreventie.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.