Nieuws
lam D van prijsvraag
Op basis van deze foto stelt AI het gewicht van dit lam vast.

Plaats 4 lammeren van licht naar zwaar. Deze prijsvraag staat in de mei-editie van Het Schaap. Aanleiding is een proef waarin kunstmatige intelligentie het gewicht van lammeren bepaalt.

In het meinummer van Het Schaap staat een artikel over een proef waarin kunstmatige intelligentie (AI) het gewicht van lammeren gaat vaststellen. De AI-proef is opgezet door NSFO en is onderdeel van het project #blijlam. De fokkerijorganisatie wil de groei per lam gaan volgen via AI.

Door deze groei via AI te volgen, komt groeivertraging eerder aan het licht. Volgens NSFO-directeur Reinard Everts kan AI een groeivertraging 4 weken eerder signaleren dan een schapenhouder op het oog kan zien. Door die vroege signalering kunnen schapenhouders ook weken eerder op zoek naar de oorzaak van die groeivertraging. Veelal is dat een gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld een beginnende worminfectie, waardoor deze schapenhouders ook eerder kunnen ingrijpen.

Foto’s gaan weegschaal vervangen

Het vaststellen van het gewicht door AI gaat aan de hand van foto’s. De lammeren worden van boven en van opzij gefotografeerd. Tijdens de proef worden de dieren ook met een weegschaal gewogen. Met al deze informatie leert AI het gewicht van lammeren steeds beter te bepalen.

De eerste resultaten zijn hoopvol. De foutmarges zijn nu al klein. Naarmate AI meer data van lammeren krijgt, zullen die foutmarges verder gaan dalen. Op den duur zal de weegschaal niet meer nodig zijn en hoeven lammeren alleen nog door een fotograferende poort te lopen.

Mogelijk voor alle schapenrassen

Volgens NSFO kan de AI-technologie voor alle schapenrassen worden ingezet. Aan de huidige proef doen fokkers van onder meer Texelaar, Swifter en Noordhollander mee.

Prijsvraag

Lam A
Lam B
Lam C
Lam D

Geef in het formulier onder aan dit bericht aan in welke volgorde deze 4 lammeren moeten staan, van licht naar zwaar. Uit de inzenders met de goede antwoorden trekt Het Schaap een winnaar die het boek ‘Schapen in Nederland’ wint.

Prijsvraag: Hoe goed kun jij gewichten van lammeren schatten?

Begin met de letter van de foto waarop het lichtste lam staat en eindig met de letter van de foto waarop het zwaarste lam staat afgebeeld.

Contactgegevens

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Deze gegevens worden door Het Schaap alleen gebruikt voor het opsturen van het boek naar de winnaar.
Nieuwsbrief ontvangen?
Toestemming gebruik gegevens(Vereist)
Kijk voor informatie over hoe wij omgaan met privacy in onze privacy verklaring. Meer informatie over de levering van abonnementen, diensten en producten is te lezen in onze leveringsvoorwaarden.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.