Nieuws
Wolf

Schapenhouders moeten volledig worden gecompenseerd voor de kosten die zij maken om hun vee te beschermen tegen wolven. Dat advies staat in het concept-wolvenplan.

Dat wolvenplan was al in de maak en moet snel klaar nadat op 4 juli in Luttelgeest een dode wolf werd gevonden. Die wolf was al bezig een territorium te maken. De groep deskundigen die al langer bezig was de komst van de wolf naar ons land te begeleiden, werd ingehaald door de actualiteit en moest daarom sneller het wolvenplan af hebben. Het concept in nu klaar en wordt 1 oktober met alle betrokkenen besproken.

In het rapport staan vooral aanbevelingen. Zo krijgt het Faunafonds de taak gauw bekend te maken welke preventieve maatregelen schapenhouders kunnen nemen tegen wolvenschade. Waarschijnlijk zijn dat vooral afrasteringen waar de schapen ’s nachts achter moeten. Het advies is alleen wolvenschade te vergoeden als schapenhouders preventieve maatregelen hebben genomen.

Volgens het concept-wolvenplan is het belangrijk dat een schapenhouder alle schade vergoed krijgt: dode dieren, kosten dierenarts, kosten destructie en vervolgschade. Dat is goed voor het draagvlak voor de wolf.

Schade zal binnen 24 uur moeten worden gemeld om DNA van de wolf te kunnen veiligstellen. De aanvraag voor schadevergoeding moet volgens het concept-wolvenplan binnen zeven dagen worden gedaan.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.