Nieuws

Opnieuw fraude met lamsvlees

Weer is er geconstateerd dat lamsvlees niet altijd lamsvlees is. Deze keer heeft de Consumentenbond fraude met lamsvlees aangetoond.

De Consumentenbond heeft 30 producten met lamsvlees laten testen: 10x lamscurry, 10x lamsshoarma/lamskebab en 10x lamsgehakt. De curry en shoarma/kebab waren besteld van restaurants in Amsterdam via de website Thuisbezorgd.nl, het gehakt was ingekocht bij Amsterdamse slagers.

In 14 van de 30 gevallen bestaat het vlees voor minder dan 60% uit lamsvlees. Het lamsvlees blijkt (deels) vervangen door rundvlees (9x) en kalkoen (5x). In 6 gevallen is helemaal geen lamsvlees in het product aangetroffen. De meeste afwijkingen zijn geconstateerd bij de lamshoarma/-kebab.

De 30 onderzochte lamsvleesproducten waren onderdeel van een groter onderzoek naar voedselfraude van de Consumentenbond. In totaal zijn er 156 producten getest. Directeur Bart Combée: “Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar iets krijgt wat geen lamsvlees bevat.”

Al eerder waren er meldingen van fraude met lamsvlees. Zo ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde in april 2015 dat slagers kalkoen vermengden met lamsvlees. En de NVWA legde in augustus 2015 boetes op aan 6 verkopers die lamsvlees mixten met kalkoen en rundvlees.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.