Nieuws

Drentse schapenhouders kunnen subsidie aanvragen voor nieuwe wolfwerende afrasteringen. De subsidie geldt voor zowel professionele schapenhouders als hobbyisten en is maximaal 20.000 euro.

Niet alle Drentse schapenhouders komen sinds 1 januari voor subsidie in aanmerking. De regeling geldt alleen voor de regio Hart van Drenthe. Daar was direct kritiek op. Na spoedoverleg met de Drentse wolvencommissie gaat de provincie in februari het gebied uitbreiden met regio’s waar wolven in Drenthe al eerder veel schade veroorzaakten.

Het maximumbedrag is, net zoals in Gelderland, 20.000 euro. Die bovengrens is een Europese plicht. Boven dat bedrag beschouwt Brussel de subsidie als staatssteun en dan gelden er andere regels.

Overigens kunnen Drentse schapenhouders het geld al aanvragen voordat ze het gaan uitgeven. In Gelderland wordt de subsidie na de investeringen uitbetaald.

Drentse schapenhouders zijn de afgelopen jaren geregeld getroffen door wolven die hun schapen doodbijten, zeker toen een mannetjeswolf langer dan zes maanden in de provincie rondliep. Inmiddels is dat dier verdwenen. Sinds eind juni 2020 zijn er in provincie geen schapen meer door een wolf gedood, zo blijkt uit gegevens van BIJ12. Van een melding, op 17 december in Odoorn, is de uitslag van DNA-onderzoek nog niet bekend.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.