Nieuws
'Niet nog meer ruimte voor schapenmelkers'
Voor meer schapenmelkbedrijven is momenteel geen ruimte in Nederland, zo stelt Mecone

Het starten van nieuwe professionele melkschapenbedrijven in ons land is riskant. De markt verdraagt geen uitbreiding meer. De schapenmelkersorganisatie Mecone stelt dat er geen ruimte meer voor is.

Anderhalf jaar geleden zocht Mecone nieuwe professionele schapenmelkerijen. Dit jaar zijn er 2 bedrijven gestart en volgend jaar zullen er nog 2 beginnen. Dat is volgens Mecone ruim voldoende.

Er is erg veel interesse om een melkschapenbedrijf te starten. Dat komt vooral door de stop voor melkgeitenbedrijven en de groeibeperkingen bij melkkoeien.

Mecone zegt dat de Nederlandse markt niet nog meer nieuwe melkschapenbedrijven verdraagt. De kostprijs voor schapenmelk is in ons land vrij hoog. Melkverwerkende bedrijven importeren al veel melk uit landen die goedkoper produceren. Starters moeten concurreren tegen die goedkopere melk en dat zal ze volgens Mecone niet lukken. Bovendien vreest de organisatie dat overproductie zal leiden tot prijsval.

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties op “‘Niet nog meer ruimte voor schapenmelkers’

 1. J schreef:

  Hoezo is er geen ruimte meer voor meer melkschapen?
  Is dit door “het Schaap” onderzocht? In de markt hoor ik heel andere berichten. Volgens mij bestaat Mecone uit aantal melkschapenhouders, en zijn ze bang dat ze hun machtspositie gaan verliezen.
  Immers, hoe minder aanbod hoe meer er betaald wordt voor de door hun geleverde melk.
  Een ondernemer die wil starten kan wel zelf afwegen of het voor hem mogelijk is om voor zijn of haar kostprijs de melk te produceren.

 2. R schreef:

  Nou het valt volgens mij nog niet mee om een afnemer voor de melk te vinden of zijn er nog suggesties? Zowel gangbaar als biologisch valt het niet mee om de melk jaarrond ergens te kunnen leveren. En anders hoor ik het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.