Nieuws

Naar het WK schapenscheren

WK schapenscheren
Jan van den Hardenberg tijdens de kwalificatiewedstrijd in Engeland.

Vijf Nederlanders nemen deel aan het wereldkampioenschap schapenscheren. Voor het eerst zitten in het Nederlandse team ook handscheerders. Het WK is begin juli in Frankrijk.

Bij handscheren worden de schapen met een schaar van de wol ontdaan. In Nederland bestaan hiervoor geen wedstrijden. Om te bepalen wie voor Nederland naar het WK gaan, zijn er wedstrijden gehouden in Groot-Brittannië. Op Fernhill Farm, waar twee keer per jaar handscheertoernooien worden georganiseerd, is voor de Nederlandse WK-kwalificatie in maart en september een extra ronde ‘blade shearing’ toegevoegd waaraan vijf handscheerders deelnamen.

Erik Bijlsma heeft een van de deelnametickets verkregen. “Twee jaar geleden ontstond het idee voor WK-deelname”, vertelt hij. Al jarenlang bouwt hij ervaring op met het handscheren bij zijn eigen schapen en op schaapscheerdersfeesten. Om zijn scheertechnieken te verbeteren gaat hij regelmatig naar Engeland. “Ik zag bijvoorbeeld dat Nieuw-Zeelanders in een andere volgorde scheren en dan word je nieuwsgierig. Hoe kun je zo efficiënt mogelijk een schaap scheren en dat ook zo goed mogelijk voor je rug? Je wil steeds beter worden.”

Bijlsma waagt zich niet aan voorspellingen. “Met het landenteam gaan we proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Dan zien we ook hoe we staan ten opzichte van andere landen. Maar voor de eerste keer meedoen, is natuurlijk al fantastisch.”

Nederland heeft een piepjonge geschiedenis als het gaat om WK-deelname. Pas één keer eerder werd ons land vertegenwoordigd. Dat was in 2017. Toen deed Ype van der Woude mee bij het onderdeel machinescheren.

Aan het komende WK doen teams uit 34 landen mee. In de Nederlandse delegatie zitten de machinescheerders Ype van der Woude en Johannes Kloosterman (huidig Nederlands kampioen), de handscheerders Erik Bijlsma en Jan van den Hardenberg, en woolhandler Marieke Janssen.

Het WK schapenscheren is in Frankrijk. De openingsceremonie is op maandag 1 juli in de stad Limoges. De scheerwedstrijden zijn op donderdag 4 juli t/m met zondag 7 juli en die gebeuren in het nabijgelegen dorp Le Dorat.

Het WK schapenscheren vindt elke twee jaar plaats. De vorige editie was in Nieuw-Zeeland.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.