Nieuws
mobiele schaapskooi

Natuurorganisatie it Fryske Gea heeft sinds gisteren een mobiele schaapskooi in gebruik. Daar kunnen schapen op natuurterreinen ’s nachts worden opgestald zodat wolven ze niet kunnen aanvallen.

De verplaatsbare kooi is 20 bij 10 meter en bestaat uit aluminium hekken en een dak van stretchdoek. Hij staat nu op het terrein ‘De Schaopedobbe’, een heidegebied in het Drents-Friese Wold. Als de kudde daar uitgegraasd is, wordt de kooi verplaatst naar het volgende terrein.

De aanschaf van kooi en voor transport aangepaste bedrijfsauto plus een dubbeldeks schapentrailer is betaald uit een bijdrage van de Postcodeloterij en giften van particulieren.

In 2020 doodde een wolf 7 schapen van It Fryske Gea. Daarna heeft het een half jaar geduurd voordat er weer rust was in de schaapskudde. De natuurorganisatie zegt de schapen niet te kunnen missen voor het beheer.

De Stichting Wolvenhek Fryslan gaat intussen door met proberen heel de provincie af te sluiten voor wolven. Onlangs heeft de stichting laten uitzoeken of er juridische belemmeringen zijn voor zo’n hek. De stichting laat weten dat dit niet het geval is. Daarom blijft deze groepering werken aan zo’n hek dat moet voorkomen dat wolven zich in Friesland vestigen.

In de afgelopen maand mei zijn op zes plaatsen in Friesland schapen gedood. BIJ12 zoekt uit of het om wolvenaanvallen gaat.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Mobiele schaapskooi Friesland moet wolven weren

  1. Marieke schreef:

    Wat ik mis in jullie artikel:

    Het enige wolfwerende aan deze constructie van It Fryske Gea is dat de herderin bij de kudde overnacht. De hekken zelf zijn niet wolfwerend. Dit lijkt mij voor de meeste schapenhouders en herders in Nederland geen praktisch werkbare methode om de wolf te weren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.