uncategorized

Een schapenstal met een lagere milieubelasting kan in aanmerking komen voor het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In dit geval komt de houder in aanmerking voor de fiscale regelingen MIA en Vamil. Een MDV-stal moet voldoen aan strenge duurzaamheidseisen en aan bepaalde maatregelen omtrent dierenwelzijn en diergezondheid.

Nadrukkelijk voor melkschapen

Het MDV-certificatieschema is sinds 2013 al actief voor melkgeitenstallen. Vanwege vraag uit de markt zijn er enkele aanpassingen aan het schema gedaan, waardoor het ook voor melkschapenstallen mogelijk is om gecertificeerd te worden. Het gaat hierbij om melkschapen met een vergelijkbare huisvesting als melkgeiten, dus niet voor slachtschapen. De fysieke verschillen tussen melkschapen en melkgeiten zijn opgenomen in de aangepaste dierenwelzijns- en diergezondheidsmaatregelen. De criteria op het gebied van klimaat, fijnstof, brandveiligheid, ammoniak, bedrijf en omgeving zijn volledig hetzelfde als voor melkgeiten. Voor diergezondheid gelden een aantal aangepaste criteria en er is een aparte maatlat uitgewerkt voor het dierenwelzijn van melkschapen. De criteria zijn te vinden in dit certificatieschema.

Fiscale regelingen

Het Maatlat Duurzame Veehouderij certificaat is niet automatisch gekoppeld aan fiscale regelingen vanuit de overheid. Er moet een verwijzing zijn vanuit de vigerende regeling om in aanmerking te kunnen komen. Regelingen die beschikbaar zijn, zijn de MIA- en/of Vamilregeling, de Borgstelling MKB-landbouwkredieten Plus en Regeling groenprojecten. Ondernemers die kiezen voor het MDV certificaat, om zo in aanmerking te komen voor een of meerdere van de overheidsregelingen, valt aan te raden om van tevoren te controleren of- en met welke voorwaarden deze certificatie in de betreffende regeling is opgenomen. De versie van Maatlat Duurzame Veehouderij die voor de certificatie gehanteerd moet worden is afhankelijk van de datum waarop de investeringsverplichting is aangegaan. Dit is tevens de versie waarop de verbouwde stal gecertificeerd moet worden. Voor melkschapenstallen zijn er criteria opgesteld voor twee verschillende certificaten: certificaat A en certificaat B. Aan de Regeling groenprojecten is het certificaat A gekoppeld. Certificaat B is gekoppeld aan de MIA-\Vamilregeling.

Verduurzamen om te besparen

Verduurzaming van de stal levert ondernemers besparingen op. Zo kunnen zonnepanelen zorgen voor een flinke daling van de energiekosten. Zonnepanelen vergelijken voor aanschaf zorgt ervoor dat ondernemers deze tegen de meest voordelige prijs aan kunnen schaffen, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Bij het ontwikkelen van de certificatieschema’s van Stichting Milieukeur (SMK), de partij achter certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij, staat ‘triple P’ centraal. Dit wil zeggen dat er zowel wordt gekeken naar profit (het economisch rendabel zijn), planet (het verlagen van de milieubelasting ten opzichte van gevestigde producten en diensten) en people (aandacht voor het welzijn van dier en mens).

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.