Nieuws
schapen-I&R

LTO-Nederland wil niet dat de overheid I&R-gegevens van schapenhouders gebruikt voor de landbouwtelling. Ministerie en RVO doen dit al drie jaar en zijn er tevreden over.

Sinds 2018 zijn dieraantallen al vooraf ingevuld bij de gecombineerde opgave. Die blijkt RVO te halen uit de schapen-I&R. Dat is zo afgesproken met het ministerie van LNV dat dit beschouwt als minder administratiedruk voor schapenhouders.

Tot 2018 werden de dieraantallen uit de jaarlijkse landbouwtelling gehaald. Wageningen-UR heeft onderzocht of de I&R-cijfers vergelijkbaar zijn en komt in een rapport (pdf) tot de conclusie dat er wel verschillen zijn maar dat die overkomenlijk zijn.

LTO-Nederland blijkt van niets te weten. Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak reageert geïrriteerd. Ze vindt dat de I&R niet zomaar voor allerlei doeleinden gebruikt mag worden en gaat dit bij het ministerie aankaarten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “LTO tegen ‘oneigenlijk gebruik’ schapen-I&R

  1. A schreef:

    In het rapport wordt op basis van I&R-gegevens onderscheid gemaakt tussen ooien en rammen bij schapen. Of een dier een ooi of ram is kan op basis van alleen I&R-gegevens niet bepaald worden, het gaat om diercategorie schaap. Dit betekent dat de analysemethode van de data waarbij naar verschillen tussen landbouwtelling en I&R gekeken wordt geen juiste weergave geeft en een deel van het verschil kan verklaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.