Nieuws

Wormmiddelen werken steeds slechter tegen de rode lebmaagworm Haemonchus contortus. Die bouwt in rap tempo resistentie op.

 

De Gezondheidsdienst voor Dieren zegt dat de resistentie zich al flink heeft verspreid onder schapenbedrijven. Nog maar twee jaar geleden ontdekte de GD het eerste geval van resistentie voor het middel moxidectine, de werkzame stof van het middel Cydectin. Nu noemt de GD dit geval ‘het topje van de ijsberg’. Steeds meer schapenhouders merken dat Haemonchus niet goed meer te bestrijden is. In het begin van de schade nog mee, maar na enkele jaren gaan er steeds meer schapen dood.

Dierenarts Frank Glorie van schapendokter.nl heeft verschillende schapenhouders in zijn praktijk die radeloos zijn omdat ze niet weten wat ze nu nog tegen Haemonchus moeten doen. Hij zegt dat ook de stof doramectine op steeds meer bedrijven niet goed meer werkt.

Piet Vellema van de GD adviseert schapenhouders mest te laten onderzoeken voordat ze schapen gaan behandelen en 10-14 dagen na de behandeling nog een keer. “Dat geeft een indicatie of er resistentie is.” Hij waarschuwt voor aankoop van nieuwe schapen van een ander bedrijf. “Als je niet oppast koop je dieren met resistente wormen en haal je die resistentie je bedrijf binnen.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.