Nieuws

Grote export Texelaars

2
De exportschapen in de quarantainestal op de Veluwe

De NSFO heeft afgelopen vrijdag  200 stamboek-Texelaars geëxporteerd naar Wit-Rusland. Over 2 weken gaan er nog eens 400.

De export is een enorme opsteker voor de Nederlandse stamboekfokkerij. De 200 dieren die inmiddels in Wit-Rusland zijn aangekomen, en door 8 fokkers zijn geleverd, hebben nette prijzen opgebracht. “Meer dan je gemiddeld in Nederland voor je fokdieren krijgt”, zegt NSFO-directeur Reinard Everts.

De NSFO is maanden met deze export bezig geweest. De Wit-Russen bezochten Nederland afgelopen zomer, op zoek naar Texelaars. Uiteindelijk hebben ze 186 ooilammeren en 14 ramlammeren gekocht. Het hele koppel heeft 21 dagen in quarantaine gestaan op de Veluwe. De NSFO heeft ervoor gezorgd dat de dieren voldeden aan alle veterinaire eisen en dat de NVWA deze export certificeerde.

Volgens Reinard Everts zochten de Wit-Russen ‘eerlijke fokdieren’. “Ze zochten gewoon goede dieren met een sterke bouw. Ooilammeren moesten minimaal 35 kilo wegen en ramlammeren 40. Ze controleerden de bek van elk schaap.”

De schapen zijn nu op één bedrijf in Wit-Rusland. Everts denkt dat dit koppel een kernfokkerij wordt.

Inmiddels staat er een tweede zending van maar liefst 400 stamboek-Texelaars in quarantaine op Texel. Die dieren gaan over 2 weken naar Wit-Rusland. Het zijn schapen van fokkers op Texel.

Het is de bedoeling dat er dit jaar nog een zending van 200 Texelaars gaat. Ook volgend jaar hoopt de NSFO fokschapen te gaan exporteren.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Grote export Texelaars

 1. JGDeguelle schreef:

  Het is een goede zaak dat er schapen naar wit Rusland zijn verkocht.dat is een goed teken.
  Dat er goed fok materiaal hier in ons land loopt.
  Groeten Jan Deguelle.

 2. Senol kabak schreef:

  Ik wilde weten hoe de export van het texelse schaap naar Turkije gaat. Bedoel of iemand mij daarover kan informeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.