Nieuws

GD niet bezorgd over schmallenberg

De Gezondheidsdienst voor Dieren maakt zich geen grote zorgen over de ziekte schmallenberg bij schapen. Uit onderzoek bij runderen is gebleken dat het virus actief is in ons land.

Specialist Piet Vellema van de GD verwacht dat er op enkele bedrijven lammeren met afwijkingen als gevolg van schmallenberg worden geboren. Het gaat dan om schapenbedrijven waar de lammerperiode al ruim voor het voorjaar plaatsvindt, dus bedrijven met Suffolks, Hampshire Downs en intensieve houderijen met meerdere aflamperiodes per jaar.

Op bedrijven waar vanaf februari en maart de lammerij begint, zullen de schapen die de afgelopen weken besmet zijn geraakt voldoende weerstand hebben opgebouwd. Ze kunnen gewoon drachtig worden en gezonde lammeren brengen.

Schmallenberg is bij schapen een probleem als drachtige ooien zonder weerstand die 25-60 dagen drachtig zijn, een besmetting oplopen. Die ooien kunnen ernstig misvormde lammeren brengen.

Omdat het virus de afgelopen jaren herhaaldelijk in ons land circuleerde, lopen vrijwel alleen eerstejaars ooien een risico. Oudere dieren hebben natuurlijke weerstand.

Het schmallenbergvirus is ontdekt bij runderen die ernstige diarree kregen. Die diarree is een belangrijk kenmerk bij besmette koeien. Bij schapen veroorzaakt schmallenberg vooral misvormde lammeren.

Vorige week werd bekend dat het virus ook in België heerst.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.