Nieuws
In Frankrijk stierven honderden schapen door blaaswormen

In Frankrijk zijn enkele schapenbedrijven heftig getroffen door blaaswormen. Deskundigen vermoeden dat wolven de bron zijn van de ziekmakende worm.

In een koppel liep de sterfte op tot 72%, in een ander stierf 40% van de schapen in korte tijd. Blaasworminfectie wordt veroorzaakt door lintwormen die het schaap als tussengastheer gebruiken. Deskundigen vermoeden dat bij deze ziektegevallen de lintwormen afkomstig zijn van wolven. De betrokken bedrijven laten schapen hoog in de bergen weiden.

De uitbraken hebben afgelopen winter al plaatsgevonden. Het duurde lang voor de oorzaak kon worden vastgesteld. Dierenartsen dachten aanvankelijk dat de schapen listeriose hadden en zochten naar de Listeria-bacterie.

Lintworm bij eigen honden

Een koppel van 60 Merinorammen, in het zuidelijke deel van de Franse Alpen, raakte via de eigen beschermingshonden besmet. Honden worden als eindgastheer niet ziek van de lintworm, maar scheiden via de anus wel eieren uit en besmetten zo weides en winterhooi. De schapeneigenaar behandelt zijn honden drie- tot viermaal per jaar preventief. Toch werd bij twee van zijn drie honden uiteindelijk de lintworm ontdekt. De voorafgaande zomer en najaar hadden de twee honden de ooien en lammeren tegen wilde dieren in de bergen beschermd. Daar hebben de honden hoogstwaarschijnlijk de lintworm opgepikt. De besmetting van het koppel verliep stormachtig. In enkele dagen stierven 43 rammen.

Een ander bedrijf, eveneens in het zuiden van de Franse Alpen, verloor binnen twee weken 200 ooien en lammeren. Deze dieren hadden de blaaswormbesmetting vermoedelijk in de bergen opgelopen. In de loop van november vertoonden ze de eerste verschijnselen: afzondering van het koppel, blindheid, trillen, de kop achterwaarts gooien. Slechts enkele dieren herstelden zich. Het koppel bestond uit meer dan 500 schapen.

Uitzonderlijk

In Frankrijk komen blaaswormen de laatste tientallen jaren zo goed als niet voor. Slechts zeer incidenteel was er wel eens een geval, waarbij dan een enkel tot een paar schapen slachtoffer werden. Dierenarts Jean-Luc Champion: “Deze uitbraken zijn uitzonderlijk. Sinds 1978 heb ik drie vergelijkbare gevallen gezien, waarvan twee dit jaar.” Onderzoekers wijten de ernst van de uitbraken aan de uitbreiding van het aantal wolven in de regio. “Wolven vormen het reservoir voor deze lintworm.”

Getroffen schapenhouder Jean-Jacques Exbrayat: “Ik heb nooit directe schade gehad door wolven. Vanaf 2005 neem ik al beschermingsmaatregelen. Nog nooit hebben wolven mijn schapen aangevallen. Ik heb er nooit aan gedacht dat ze op deze manier mijn schapen konden treffen.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.