Nieuws

Doorbraak in wormbestrijding

3
doorbraak in wormbestrijding

Schotse wetenschappers lijken een doorbraak in het bestrijden van maag-darmwormen te hebben ontdekt. Het is ze gelukt schapen te beschermen met een vaccin.

 

Het vaccin zorgt ervoor dat de schapen een aanzienlijk lagere wormbesmetting oplopen en ook veel minder wormeieren uitscheiden.

De wetenschappers van het Moredun Reserarch Institute wisten een aantal belangrijke eiwitten te identificeren die door maag-darmwormen in een schaap worden geproduceerd. Die eiwitten blijken ongevoelig voor het immuunsysteem van het dier en kunnen zich vermenigvuldigen. De onderzoekers vaccineerden schapen met deze eiwitten en zagen de wormbesmetting sterk dalen.

Dr. Piet Vellema, hoofd kleine herkauwers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer, noemt de resultaten van dit onderzoek heel hoopgevend.

Worminfecties bij schapen worden tot nu toe vooral met geneesmiddelen bestreden. De werking van die middelen wordt steeds minder omdat er resistentie optreedt.

Door de schapen te vaccineren op de manier zoals de Schotse wetenschappers doen, kan het gebruik van wormmiddelen sterk worden verminderd.

Inschrijven nieuwsbrief

3 reacties op “Doorbraak in wormbestrijding

 1. Gerard Thuis schreef:

  Wij wachten het af en hopelijk gaat het goed wij hebben er allemaal als schapenfokker belang bij

 2. Peter Lucardie schreef:

  Als schapen genoeg kruiden, waaronder een beetje wormkruid krijgen en wat wilgetakjes, voorkom je al veel wormproblemen. Een beetje knoflookpoeder door de brokjes helpt ook. Vaccinaties hebben alle bijwerkingen o.a. door de toevoegingen zoals formaldehyde, alumiminiumverbindegen etc.

  Verder wil ik nog toevoegen dat gras minder voedingswaarde heeft door het gebruik van kunstmest en het injecteren van mest in de grond. De grond verzuurd heel sterk en het bodemleven dat heel belangrijk is voor de kwaliteit van het gewas wordt sterk aangetast. Ook dit kan een probleem zijn om effectief worminfecties te voorkomen.

  • W J van Dijk schreef:

   Als je zorgt dat de schapen en lammeren altijd in heel kort gras weiden en je regelmatig omweidt, heb je volgens mij ook minder last van een wormbesmetting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.