Nieuws
Clun Forest
Clun Forest: lang schaap met een zwartbruine kop, stevige koten, een goeie kuif en gespitste oren.

Elf fokkers en 65 dieren kwamen dit jaar naar de nationale Clun Forest-keuring. Een lang schaap met een hooggedragen zwartbruine kop, stevige koten, een goeie kuif en gespitste oren, daar herken je een Clun Forest aan.     

De vaste Engelse keurmeester moest helaas op het laatste moment afzeggen door ziekte maar gelukkig waar twee keurmeesters van de Clun Forest Schapenvereniging beschikbaar die zelf geen schapen hadden ingeschreven dit jaar. Voorzitter Toon Verhoeven: “De twee leden die op de valreep zijn ingevallen als keurmeesters zijn gelukkig erg ervaren en hebben hun werk heel goed gedaan op 2 september. Wij hebben nu zo’n 85 leden en 700 dieren in Nederland. Van die 85 leden zijn er ongeveer 40 á 45 echte fokkers. Over het algemeen komen er zeker 15 tot 20 leden naar de jaarlijkse keuring, dit jaar viel dat aantal wat lager uit, dat had ook met de vakantieperiode te maken. Daarnaast blijft het ook erg lastig om de jeugd enthousiast te krijgen, maar we zoeken naar allerlei manieren om hen er ook bij te betrekken. Het is sowieso altijd een zeer gezellige dag, we wisselen tips uit, praten weer bij en sluiten af met een buffet”

Jonge Clun Forest-ram dagkampioen

Ondanks de wat matige opkomst was Verhoeven zeker tevreden: “De kwaliteit was hoog, bijna allemaal klasse 1 waar we mee door kunnen fokken, topdieren dus. Stevige koten, juiste oorstand, zwarte kop en de juiste verhoudingen, daar letten we vooral op. De combinatie is vooral erg moeilijk. Ook is het lastig om een goede kuif te houden als de dieren ouder worden, bij de lammeren is dat nog niet zo’n probleem.”

Dagkampioen werd Din van der Vorst uit Gilzen. “Een jonge 1,5-jarige ram, alles klopte. Mooie verhoudingen, goeie kuif, goeie koten dus dat belooft wat voor de toekomst”, besluit Verhoeven tevreden.

Alle uitslagen en meer foto’s van de keuringsdag staan hier op de website van de Clun Forest Schapenvereniging.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.