Nieuws
Zorg nu voor veel drinkwater schapen
Door de aanhoudende droogte hebben schapen veel extra drinkwater nodig

Schapen hebben dorst door de aanhoudende droogte. Ze zijn niet in staat uit het dorre gras op het land voldoende vocht te halen. GD roept op veel drinkwater te geven.

Zeker ooien die nog lammeren zogen hebben echt veel extra water nodig. Gespeende lammeren ook, want die hebben vocht nodig voor de groei. Een watergebrek zal meteen leiden tot ernstige groeivertragingen.

“Watergebrek staat op één als het gaat om de grootste zorgen rond de droogte”, zegt Karianne Lievaart van de Gezondheidsdienst voor Dieren. “Geef schapen nu drinken. Ze hebben veel nodig.”

Veel boeren voeren ruwvoer bij, maar daar zit minder vocht in.

Wellicht gaat de langdurige droogte van deze zomer ook nog voordelen geven. De leverbotslak, tussengastheer van leverbot, heeft het er zwaar door. Op termijn kan dat het aantal leverbotbesmettingen verminderen.

Worminfecties lijken vooralsnog niet af te nemen door de droogte. De rode lebmaagworm Haemonchus contortus speelt op veel bedrijven lelijk op. In de komende editie van Het Schaap een uitgebreid artikel van de hand van Piet Vellema van GD.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.