Nieuws
wolven oktober

Wolven hebben in oktober ernstig toegeslagen bij schapen. BIJ12 kreeg die maand maar liefst 45 meldingen van gedode schapen.

In totaal kwamen bij die aanvallen 72 schapen om. Ook waren er 33 gewonde dieren waarvan er enkele door een dierenarts moesten worden afgemaakt.

Van de aanvallen in oktober staat nog niet vast of het om wolven gaat, maar gezien de DNA-uitslagen van eerder dit jaar is die kans zeer groot.

Verreweg de meeste meldingen (20) komen uit Drenthe. Uit Gelderland, Friesland en Overijssel kwamen elk 7 meldingen van gedode schapen. In totaal kreeg BIJ12 in oktober 45 meldingen van aanvallen op schapen. Dat waren er in de afgelopen jaren nog nooit zoveel. Alleen al ten opzichte van vorig jaar is er sprake van meer dan een verdubbeling.

De 45 aanvallen in een maand komen dus neer op 1,5 melding per dag.

In augustus van dit jaar was er ook al een enorme stijging van wolfaanvallen. In september daalde het aantal enigszins, om weer sterk toe te nemen in oktober.

Opvallend is verder de toename van aanvallen op koeien, pinken, kalveren en pony’s. Daarvan waren er in oktober negen, ook weer de meeste in Drenthe.

BIJ12 publiceert sinds kort ook welke afrasteringen in gebruik waren op percelen waar wolven schapen aanvielen. Daaruit blijkt dat van 3 wolven nu vaststaat dat ze ondanks een 1,2m hoog elektrisch raster, waar flink stroom op staat, schapen hebben gedood. Dat zijn de wolf 1625 in Limburg/Noord-Brabant en het tweetal wolven 2090 en 2397 in Drenthe/Friesland.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.