Nieuws

Wolf doodt topooi

Een van de beste Blauwe Texelaars in ons land is doodgebeten, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. Het roofdier is dezelfde ochtend in de buurt van de wei gezien.

Het gaat om de 5-jarige ooi 08322-23271 van Robert Bos in het Gelderse Doornspijk. De ooi werd in 2019 kampioen oudere ooien op de Nationale Texelaarkeuring. Het dier was na de wolfaanval zwaargewond en moest worden geëuthanaseerd.

De dood van dit schaap is een enorm verlies voor Bos die 21 ooien en 14 overlopers houdt. De ooi had een geweldig exterieur en fokte bijzonder goed. Robert Bos heeft nog wel een aantal nazaten van deze 23271 maar is de kampioen kwijt. Een collega-fokker heeft een zoon van de ooi die al verschillende keren kampioen werd en ook erg goed vererft.

Robert Bos is aangeslagen door de dodelijke aanval, waarbij nog een jonge ooi werd gedood, maar wil wel door met zijn fokkerij. “Ik zal meer draden moeten zetten.” Hij denkt dat dit wel zal lukken rond de 3 ha eigen percelen maar vraagt zich af hoe hij de 20 ha grasland van veehouders, waar hij ’s winters zijn schapen weidt, moet afrasteren.

De financiële schade is fors. Eerder is een vergelijkbare topooi verkocht naar Engeland voor 3.500 euro. Bos moet nog met de schadevergoeding aan het werk.

BIJ12 heeft DNA-monsters afgenomen om vast te stellen dat het hier werkelijk om een wolvenaanval gaat. Robert Bos heeft geen twijfel. “100%. Mensen hebben ’s morgens vroeg een wolf weg zien lopen bij mijn wei.”

De aanval komt onverwacht. In de buurt van Doornspijk waren eerder geen wolven gesignaleerd. Wel aan de andere kant van snelweg A28. Bos: “Ik had de hoop dat ze de weg niet zouden passeren.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!