Nieuws

Wolf doodt topooi

Een van de beste Blauwe Texelaars in ons land is doodgebeten, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. Het roofdier is dezelfde ochtend in de buurt van de wei gezien.

Het gaat om de 5-jarige ooi 08322-23271 van Robert Bos in het Gelderse Doornspijk. De ooi werd in 2019 kampioen oudere ooien op de Nationale Texelaarkeuring. Het dier was na de wolfaanval zwaargewond en moest worden geëuthanaseerd.

De dood van dit schaap is een enorm verlies voor Bos die 21 ooien en 14 overlopers houdt. De ooi had een geweldig exterieur en fokte bijzonder goed. Robert Bos heeft nog wel een aantal nazaten van deze 23271 maar is de kampioen kwijt. Een collega-fokker heeft een zoon van de ooi die al verschillende keren kampioen werd en ook erg goed vererft.

Robert Bos is aangeslagen door de dodelijke aanval, waarbij nog een jonge ooi werd gedood, maar wil wel door met zijn fokkerij. “Ik zal meer draden moeten zetten.” Hij denkt dat dit wel zal lukken rond de 3 ha eigen percelen maar vraagt zich af hoe hij de 20 ha grasland van veehouders, waar hij ’s winters zijn schapen weidt, moet afrasteren.

De financiële schade is fors. Eerder is een vergelijkbare topooi verkocht naar Engeland voor 3.500 euro. Bos moet nog met de schadevergoeding aan het werk.

BIJ12 heeft DNA-monsters afgenomen om vast te stellen dat het hier werkelijk om een wolvenaanval gaat. Robert Bos heeft geen twijfel. “100%. Mensen hebben ’s morgens vroeg een wolf weg zien lopen bij mijn wei.”

De aanval komt onverwacht. In de buurt van Doornspijk waren eerder geen wolven gesignaleerd. Wel aan de andere kant van snelweg A28. Bos: “Ik had de hoop dat ze de weg niet zouden passeren.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.