Nieuws

Wolf die schapen aanvalt gefilmd

1

In Nieuw-Vossemeer is met een warmtebeeldcamera een aanval van een wolf op een koppel schapen vastgelegd. Op dit bedrijf zijn nu 3 nachten op rij schapen gedood.

Na de eerste aanval bleek de wolf 7 schapen te hebben gedood en moest de dierenarts er nog 2 euthanaseren. Schapenhouder Johan van den Bosch in Nieuw-Vossemeer, in het westen van Brabant, werd ’s morgens met de slachtpartij onder zijn schapen geconfronteerd toen hij bij zijn dieren ging kijken. Zijn schapen liepen op een perceel van een veehouder om het land na te weiden.

De volgende avond kreeg Van den Bosch om 21.15 uur een telefoontje van jagers die in de buurt van zijn schapen patrouilleerden. Ze zagen de wolf met een warmtebeeldcamera en legden deze unieke beelden vast. Johan van den Bosch heeft de wolf weggejaagd. “Ik moest mijn best doen, want hij bleef maar naar de schapen gaan.”

Rond middernacht ging hij met zijn zoon weer kijken en opnieuw troffen ze het roofdier aan. Nadat ze het weer hadden verjaagd, bleek de wolf die nacht toch alsnog drie schapen te hebben gedood en een aantal verwond.

Afgelopen nacht was het opnieuw mis. Op een ander perceel in de buurt greep een wolf een dekram die gewond raakte en werd een ooi zo zwaar verwond dat die moest worden afgemaakt.

Van den Bosch is ziedend over de wolvenschade. Hij heeft de schapen van de betreffende percelen weggehaald en ze zo goed als kan elders geplaatst. Hij heeft 850 schapen en moet die naweiden bij veehouders.

Op basis van de waarnemingen en de filmopname lijkt het hier vrijwel zeker om een wolf te gaan. DNA-onderzoek moet nog wel uitsluitsel geven. In de regio zijn meer meldingen van gedode schapen.

Op het filmpje is te zien dat het roofdier van links naar rechts het koppel schapen nadert, de groep uit elkaar drijft, een of twee schapen vermoedelijk verwond en daarna een geïsoleerd schaap opjaagt. Er lijkt een gedood schaap in de wei te liggen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Wolf die schapen aanvalt gefilmd

  1. PJ schreef:

    Er is maar een oplossing wolf over brengen naar de Oostvaardersplassen en hek dicht #

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!