Nieuws

Wie knipte raster van kudde kapot?

3
Het kapot geknipte raster (foto: Berber Ubbink)

Schapenhoudster Berber Ubbink in het Drentse Exloo staat voor een groot raadsel. Wie knipte op 25 plekken de afrastering van haar schaapskudde stuk?

Het gaat om de onderste draad van drie van de weidenetten waarmee Berber Ubbink een stuk natuurgebied voor haar Drentse Heideschapen heeft afgezet. Die is op 25 plekken kapot geknipt. Dat ontdekte ze bij toeval toen ze bij haar schapen ging kijken. Op die draad staat geen stroom. Ze ontdekte dat een andere draad, waar wel stroom op staat, ook was beschadigd.

Ze waarschuwt schapenhouders goed hun afrasteringen in de gaten te houden. “Misschien is het domme toerist geweest die niet wist wat hij deed, maar het zou ook een doorgedraaide wolvenvriend kunnen zijn.” Berber heeft aangifte gedaan bij de politie.

Ze houdt als particulier 250 schapen. Naast de Drentse Heideschapen zijn dat ook Duitse Zwartkoppen. Ubbink gebruikt extra hoge en stevige weidenetten om haar schapen te beschermen tegen wolven. In het verleden heeft ze enkele keren met wolfaanvallen te maken gehad. In een jaar raakte ze zelfs zo’n 50 lammeren kwijt maar omdat er geen kadavers achterbleven, kon de wolf niet als dader worden aangewezen en kreeg ze de schade niet vergoed. “Ik vind dat je de bewijsvoering moet omdraaien. Laat BIJ12 maar bewijzen dat het geen wolf was. De schadevergoeding voor schapenhouders moet veel beter. Door die wolf ga ik nu twee keer per dag naar mijn schapen in plaats van een keer per twee dagen. Dat kost ook geld.”

Dit bericht is aangepast op 24 februari. In eerste instantie zouden op 3 plekken de netten zijn kapotgemaakt, maar het blijkt om zelfs 25 plekken te gaan.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “Wie knipte raster van kudde kapot?

  1. Dirk Jan Beumer schreef:

    Een beetje “Het Schaap” onwaardig artikel met de hierin opgenomen suggestie dat een domme toerist of een doorgedraaide wolven vriend schapennetten stuk knipt. In deze teneur had er ook gerust bijgezet kunnen worden dat wel wellicht om een op geld en aandacht beluste schapenhouder gaat. Dat zou overigens net zogoed nonsens zijn maar maakt wel duidelijk dat we met dit soort insinuaties niets opschieten.

  2. Anne schreef:

    Lijkt me eerder een actie van iemand die tegen wolven is dan van een voorstander (aanval uitlokken om punt te bewijzen). Onder voorstanders worden dit soort afrasteringen juist gepromoot.

  3. Louis kunst schreef:

    Mijn ervaring is dat ratten, konijnen en/of hazen knagen aan schrikdraad en netten als er geen of tijdelijk geen stroom op staat. Doen dit al snel na plaatsing, dus moet je er altijd stroom op laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.