Nieuws
rotkreupel

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht, NSFO en schapendokter.nl willen in ons land nieuwe vaccins tegen rotkreupel gaan testen. Die worden al gebruikt in Nieuw-Zeeland en Australië.

Het gaat om vaccins die werken tegen slechts een of twee bacteriestammen van rotkreupel. Het enige vaccin dat nu op de Nederlandse markt is, Footvax, bouwt weerstand op tegen maar liefst negen van de in ons land rondwarende serotypes van de rotkreupelbacterie. En juist door die brede werking bouwt een schaap onvoldoende weerstand op tegen al die negen stammen. Een vaccin dat tegen een of twee bacterietypes werkt, blijkt veel meer antistoffen tegen die types op te leveren.

Wanneer de vaccins getest gaat worden, is nog niet bekend. Bacterioloog Niels Dekker van de Universiteit Utrecht maakte tijdens een webinar over rotkreupel afgelopen woensdagavond bekend dat er gesprekken zijn met experts in Nieuw-Zeeland en Australië om vaccins naar Nederland te halen. Het webinar werd georganiseerd door de Utrechtse Universiteit, de NSFO en dierenartsenpraktijk Schapendokter.nl.

Volgens Dekker zal het niet eenvoudig worden om één nieuw rotkreupelvaccin in Nederland op de markt te gaan brengen. Uit onderzoek blijkt dat in ons land twee serotypes (bacteriestammen) van rotkreupel het meeste voorkomen, maar zou je alleen daarvoor een vaccin maken dan heeft slechts 24% van de probleembedrijven daar iets aan. Verschillende bedrijven hebben met andere serotypes te maken, soms zelfs met drie of meer varianten. Dekker zegt dat maatwerk nodig is en eerst per bedrijf moet worden vastgesteld welke bacteriestammen daar rotkreupel veroorzaken.

Het webinar ging ook over behandeling van rotkreupel. Margit Groenevelt van Schapendokter.nl adviseert om juist niet de klauwen te bekappen maar te kiezen voor antibiotica, ondanks dat het gebruik daarvan in de veehouderij omlaag moet. Toch is een middel als oxytetracycline erg effectief tegen rotkreupel en geneest een schaap 70% sneller dan een dat wordt bekapt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.