Nieuws

Veemarkten blijven open

veemarkten
Normaal gesproken wordt de slachtrijpheid met de blote hand gevoeld. Nu moet dat met handschoen aan.

Veemarkten draaien gewoon door, ondanks de crisis van het coronavirus. De markten hanteren wel strengere hygiënevoorschriften. Handjeklap is verboden.

De veemarkten laten zo weinig mogelijk ‘derden’ toe. Eigenlijk komen er alleen veehandelaren en opkopers. Die moeten voordat ze de veemarkt betreden hun handen wassen, tijdens de markt handschoenen en stofjas dragen, anderhalve meter afstand houden ten opzichte van anderen en als ze vertrekken hun kleding achterlaten en weer handen wassen.

Hiermee hopen de veemarkten mogelijke verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

De aanvoer op de markten is zelfs erg groot. Door de zachte winter zijn veel lammeren van vorig jaar nog doorgeweid. De prijzen waren erg goed maar vlakken volgens Andries Kingma van de Leeuwarden veemarkt nu behoorlijk af. “De horeca zit dicht, distributie is lastig, er zijn winkels die dichtgaan.” Hij zegt dat export nog wel doorgaat.

Kingma verwacht dat de veemarkten open zullen blijven. “Ze zijn een schakel in de voedselketen.” Hij vreest wel een doorgaande prijsdaling als gevolg van de verslechterende economie.

Kingma adviseert schapenhouders geen lammeren van vorig jaar door te blijven weiden. “In juni zijn die te oud en onverkoopbaar. Nu afzetten als ze goed zijn.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.