Nieuws
offerfeest
Een moslim neemt het zojuist geofferde schaap mee naar huis

Moslims hebben dit jaar aanzienlijk minder schapen laten slachten voor het offerfeest: ruim 40.000 tegen meer dan 62.000 in 2017. Dat meldt de NVWA.

De daling is waarschijnlijk het gevolg van nieuwe regels voor rituele slacht. Enkele islamitische organisaties hadden opgeroepen tot een boycot, wat in vakblad Het Schaap van augustus jl. stond.

Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels voor onbedwelmde (rituele) slacht. Een daarvan is dat schapen binnen 40 seconden na het zogeheten aansnijden buiten bewustzijn moeten zijn en anders alsnog worden bedwelmd. Sommige slachterijen zouden voor de zekerheid direct na aansnijden bedwelmen of vooraf al bedwelmen.

Blijkbaar twijfelen veel moslims of de dieren nog wel volgens islamitische regels worden geslacht en besloten ze dieren door familie in andere landen te laten slachten.

De inspectiedienst NVWA meldt dat de slachterijen zich netjes aan de regels hebben gehouden. Er waren extra controles tijdens het offerfeest dat van 21 tot en met 25 augustus duurde.

De NVWA heeft ook gecontroleerd of er illegaal werd geslacht. De dienst meldt één incident: in een woning in Noord-Holland werden 2 gedode schapen en 7 schapen zonder oormerk aangetroffen. Deze dieren zijn naar een slachthuis gebracht, om daar onder toezicht van een dierenarts van de NVWA te worden gedood. Het vlees van ongeïdentificeerde dieren mag niet voor menselijke consumptie gebruikt worden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.