Vakblad

Het Schaap 3 – maart 2017

In deze editie

  • Bedrijfsreportage bij Sandra en Richard Spexgoor in het Gelderse Zieuwent. Zij zijn overgestapt van melkvee op schapen. Ze houden nu 100 Bonte Schapen. De stallen zijn omgebouwd. Opvallend daarin zijn de krachtvoerboxen.
  • De mooiste foto’s van de lammertijd
  • Veel afvoer vanwege uierproblemen (onderzoek van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht)
  • Schapenzuivel: een kentering
    Plus mini-interview met Ayzo Elgersma uit het Friese Oudebildtzijl die schapen is gaan melken: ‘Het valt altijd te proberen’
  • WK schaapscheren in Nieuw-Zeeland, een onvergetelijke ervaring
  • Hobbyreportage bij Harry en Rieky Heijes. Net over de grens in het Duitse Neugnadenfeld fokken zij witte en gekleurde Ryelands. Hun ooi Xafira blijkt het beste schaap van het VSS-stamboek te zijn. ‘Dat gekleurde heeft wel wat’

Rubrieken:

  • Commentaar: Toeval (over twee bedrijven die allebei dieren op maat voeren en niet meer op koppelniveau)
  • Nieuwsopening: Gesprekken over privatisering schapen-I&R
    Polluitslag: Zijn uw schapen zwoegervrij?
    ZiekteAlert: gewrichtsontsteking jonge lammeren
    Markt: positief gestemd
    Ingezonden brief van parasitoloog Harm Ploeger van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht: Ooien niet ontwormen in de lammertijd? Maar…
  • Middenplaat: Herdwick
  • Antwoord op lezersvragen: Q-koortsentingen? Warmtelamp nodig? Lam ademt niet. Stuitliggingen door ram?
  • Tips: Sluitend beweiden. Gezonde kruiden inzaaien. Fleslammeren verwennen
  • Praktijkgeval van dierenarts Loek van Vliet: Listeriose
    Column van GD’er René van den Brom: Vitaminen en mineralen in balans?
    Vragen aan dierenarts Nelson Speelman: Koppel overnemen. Verstopte speen
  • Berichten van NSFO en TSNH
  • Fokkerijvisie van Peter Boere, lid van het Noordhollanderstamboek: ‘Gemak dient de mens’
  • Boerencolumn van Jan-Willem Bakker: Lammerij

Neem nu een abonnement en mis geen enkele reportage meer! Vrijblijvend kennismaken kan ook. Klik hier voor de mogelijkheden.

Preview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.